About this blog

2010. augusztus 2., hétfő

Az olasz Vanity Fair interjúja Jackson-nal - Vegetáriánus igen, mértékletes nem

Mikor bekapcsolom a diktafonomat Jackson Rathbone már a második sörét fogyasztja és a cigarettatárcája majdnem üres. Jó srácnak tűnik, talán egy kicsit kicsapongó, de nem osztozik Jasper Hale mérsékelt viselkedésben. Bár Jasper, Edward Cullen féltestvére elfogadja a vegetáriánus vámpírságot - elutasítják a gyilkolást és az emberi vér ivását – úgy mint a Cullen család többi tagja, Jackson Rathbone az alkohol, a dohány és a rendszertelen életmód esetén nem ezt az utat követi.

Nehéz megmondani, hogy ez álarc e a fiatal huszonötéves amerikai színész számára, aki szereti magát művészként aposztrofálni, mert játszik egy együttesben: a 100 Monkeys-ban, imád fotózni, festeni és írni is; vagy tényleg ilyen. Lehetséges, hogy ez a gyerekkora miatt van: egy mérnök fia Texas-ból, aki Szingapúrban született; Indonéziában, Kaliforniában, Norvégiában – ahol 4 évig élt – és Texas-ban nevelkedett.
Végülis a Sagáról nem esett sok szó, amely Június 30-án nyit a mozikban, annak ellenére, hogy az Eclipse-ben a karaktere fontosabbá vált. Jasper vezetővé válik az igazán veszélyes újszülött vámpírok elleni harcok során. Ő az egyetlen, aki tudja a taktikát ellenük, hiszen 1863-ban változtatták vámpírrá és az Amerikai Polgárháború során edzette és gyilkolta is az újszülötteket.

Kezdjük egy nagy Twilight dilemmával: Edward, Robert Pattinson karaktere szerelmes Bellába. De mivel ő vámpír ez azt jelentené, hogy megöli őt. Aközött, hogy erőszak árán is magad mellett tartsd a szerelmed és aközött, hogy örökre elveszítsd őt melyik mellett tennéd le a voksod?
Megölném. Nem, megölném magam. Tényleg nem tudom. Az élet bonyolult és még mindig próbálom megérteni, hogy mi is a szerelem.

Elmondanád a te definíciódat a szerelemre?
Olyan, mint a whisky: belül felmelegít, égeti az ajkaid, arra késztett, hogy még többre vágyj, de ha túlzásba viszed: az fáj.

Próbálok szenvtelen, tárgyilagos lenni, de nem vetted meg az italozást, igaz?
Szeretem a whiskyt. Néha napján versenyeztünk a banda tagjaival, hogy lássuk ki bír többet inni. Mindegyik üveg másfajta whisky volt. De szeretem a tequilát is.

Egy olyannak mint neked, a hiper egészségfanatikus Los Angeles nem a legjobb hely hogy itt éljen.
Remélem három vagy négy éve múlva visszatérhetek Texas-ba. Imádom a nyílt terepeket, a csillagos eget és az embereket. Ott barátságosak és közvetlenek, azt teheted amit csak akarsz, feltéve ha azzal nem bántasz senkit. És a dohányzásról, igazságtalan hogy az állam törvényekkel tiltja. Minden klubnak magának kellene eldöntenie, hogy mit akar szabályozni.

Milyen az életed a forgatáson kívül?
Egyszer itt, másszor pedig ott élek. Évek óta nincs saját lakásom. Jobban szeretek hotelekben lakni, de néha megesik hogy elalszom az egyik barátom kanapéján vagy az autómban vagy a földön. Mint művész szeretek néha kényelmetlenül élni. Nem akarom minden időmet magamra pazarolni, jobban szeretem azt figyelni ami körülöttem történik.

Azt olvastam valahol, hogy mindenhová a gitároddal mész. Hol van most?
A kocsiban. De itt van ez (előhúz egy szájharmonikát és elkezd játszani). Egyébként a kezemmel is tudok zenélni (dobol az asztalon). Ha meglátok egy zongorát, játszanom kell rajta. Ez egy ’betegség’ nálam.

Mióta szenvedsz ebben a ’betegségben’?
Tizennégy éves korom óta, mikor kaptam egy szerepet egy musicalben, amiben énekelnem kellett és gitároznom.

Mit tudnál elmondani a dalaidról?
Halálról, gonoszságról, italról és olyan nőkről, akik elárulják és ellopják más nők pasijait: sok ex-barátnőmnek ez a szokása.

A nőknél maradva, miért szeretik a vámpírokat?
Azt hiszem az embereket megbabonázza a halhatatlanság gondolata, ami összekapcsolódik a céljaikkal amiket az életükben el akarnak érni. Úgy értem, tudnod kell hogy vége lesz az életednek és csak annak a végén tudod hogy tényleg elérted azt amit akartál. Nem élsz teljes életet ha nem halsz meg, szóval a nagy kérdés az: ha örökké élhetnél, akkor miért dolgoznál, mit akarnál elérni az életben?

Te miért élsz?
A művészetért. Imádom szórakoztatni az embereket, megmosolyogtatni és gondolkodásra bírni őket. Szeretem tudni, hogy az a kis darab amit látnak, olvasnak vagy hallgatnak az hatással van rájuk, és más szemszögből tekintenek a világra. A művészet örökkévaló, szeretnék valamit hátrahagyni, ami túlél engem.

Kedvenc filmed a Casablanca…
Ez egy mestermű. A szerelemről és a háborúról szól. Egy olyan emberről, akinek el kell döntenie, hogy mi fontos az életében. Őrült dolog, mikor ezt forgatták, nem volt forgatókönyv, a film készítése közben írták meg.

Ez lehetetlen dolog manapság Hollywood-ban.
Abszolúte.

Forgatókönyvet is írsz.
Producerkedtem az első filmemnél, a Girlfriend-nél (egy dráma Amanda Plummer-rel Justin Lerner rendezésében), jövőre egy új történetet akarok írni. Dalt könnyű írni, de egy forgatókönyv megírása már keményebb: nehéznek találom egybentartani a gondolataimat, ötleteimet.

De nincs sok gondod azzal hogy egyszerre művelj dolgokat. Az olvastam, hogy festesz is.
Nem egészen. A nagyapám öreg kamerájával fekete-fehér képeket készítek, majd lefestem őket. Habár apám mérnök, anyukám pedig fogorvos nagyszerű művészeti érzékenységgel vannak megáldva. Az egyik nővérem szobrász, a másik pedig festő. A húgom a táncért és a zenéért rajong: táncosnő akar lenni.

Mikor kicsi voltál, sokhelyen megfordultál. Arra kényszerültél, hogy hátrahagyd a barátaidat és az iskolatársaidat.
Mikor gyerek voltam, nem volt sok barátom, mert nagyon sokat költöztünk. Ettől kezdve hozzászoktam hogy olyan emberekkel töltöm az időmet, akiket nem látok újra: találkozunk, kellemesen töltjük el az időt, majd mindenki megy a maga útjára. Szeretem ezt. Továbblépek.

Ez a helyzet a sikerrel is, tovább lépsz? Szabad szellemnek tűnsz. Hogyan igazítod hozzá az életmódodat a Hollywood-i életmódhoz – a testőrökhöz, akik megóvnak a paparazziktól és a rajongóktól.
Gondolj a Beatles-re. Egy bizonyos ponton abbahagyták az élő koncertezést, mert a lányok nagyon hangosan sikítoztak, és nem hallották a saját zenéjüket. Az élőzenélést abbahagyták, de a zeneszerzést az albumok készítését nem. Találtak megoldást. Ugyanezt teszem. Ha nem tudok elmenni vásárolni a fanok miatt, akkor online intézem el.

Azt mondtad, hogy az udvarlásod tipikusan délies? Ezt hogy érted?
A szüleim arra tanítottak, hogy úgy viselkedjek mint egy úriember, nyissam ki az ajtót és engedjem előre a nőket. Eléggé védelmező típus vagyok.

Van barátnőd?
Néhány hónapig jártam egy lánnyal, de az életem, napirendem összevisszasággá vált. Kemény egy kapcsolatot fenntartani az én életstílusommal, de nézelődöm. Egy nap szeretnék megházasodni, egy feleséget, egy házat, egy kutyát, egy gyereket: egy kicsi Én-t: Oh igen egy nap mindezt elérem.

Az interjút készítette: Eurica Brocardo

1 megjegyzés:

jajj olyan aranyos annyira szeretem :D

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More