About this blog

2011. április 1., péntek

USA TODAY - A Twilight rajongók Team Meyer pártiak

VANCOUVER, Brit Columbia — Mikor Stephenie Meyer besétál egy szobányi Twilight rajongó közé, nincs kétség afelől, hogy számukra vitathatatlanul ő a vámpír királynő.

Szerte a világból tíz szerencsés Twilight rajongó érkezett ebbe a kanadai városba, hogy találkozzanak a mega-eladásokkal bíró írónővel, akinek regénye, amely egy vonzó vámpírról és az ő ember lelkitársáról szól – 2005 óta lebilincseli őket.
Nehéz megmondani, hogy ki élvezi jobban ezt a Twilight összejövetelt – a jelenlévők vagy maga az írónő. „Imádom, ha ilyen alkalmakra lehetőségem nyílik, azt hogy a rajongók ilyen kis csoportjával leülhessek beszélgetni,” mondja Meyer, aki ezekben a napokban inkább tűnik hollywoodias stílusúnak sem mint egy külvárosban élő háromgyerekes anyukának. „A nagyobb események annyira idegtépőek.”

Azok a napok mikor néhány rajongóval beszélgethetett egy helyi könyvesboltban véget értek az irodalmi sztár számára. Meyer egy nemzetközi híresség. A könyvei több tucat országban jelentek meg. Az ezekből készült filmek körül a várakozás őrületes. Rajongói oldalak születtek.
Ez a kétnapos chat-fesztivál Meyerrel, amelyet múlthét pénteken és szombaton rendeztek meg, egy szigorúan titkos dolog volt. A jelenlévőnek addig nem árulták el, hogy a világ mely pontján találkozhatnak Meyer-rel, amíg nem értesítették őket, hogy a 10 kiválasztott között vannak. De minden egyes Twilight rajongó ösztönösen tudja miért Vancouver – a 2010-es Téli Olimpia helyszíne – a logikus találkozási helyszín: a Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1 és Part 2 – a négykötetes regénysorozat alapján készült utolsó filmek - szereplőgárdája és stábja Február közepe óta ebben a városban forgat.

Stephenie Meyer számokban
2: ennyi új könyve jelenik meg ebben az évben: A Twilight Saga: Hivatalos Illusztrált Nagykalauz Április 12-én, és A Twilight képregény – Alkonyat második része, megjelenési dátum még nem ismert
38: ennyiszer vezette Meyer az USA TODAY eladási listáját
167: ennyi egymást követő héten szerepelt az egyik Twilight Saga regény a top 50-ben
116 millió: a Twilight Saga kötetei mindenféle formában, világszerte ennyi példányban keltek el.
$192.7 millió dollár: az Alkonyat (2008) amerikai bevétele
$296.6 millió dollár: az Alkonyat: Újhold (2009) amerikai bevétele
$300.5 millió dollár: az Alkonyat: Napfogyatkozás (2010) amerikai bevétele

Ezek a fanatikus Twi-hardok mindent tudnak erről a paranormális szériáról, amelynek középpontjában az a szerelem áll, ami Edward Cullen - a szexi vámpírt a filmváltozatokban az álomszerű Robert Pattinson formálja meg – és a tinédzser, Bella Swan – akit a titokzatos Kristen Stewart alakít – között bimbózik. A nyertesek 15 és 34 év közöttiek – ott volt a 16 éves Ranging Eden Marie Starnes a floridai Port Charlotte-ból, és az egyetlen férfi győztes is Németországból, a 26 éves Stefan Caes, aki titokban vett részt a versenyen abban reménykedve, hogyha nyer, ezzel lepi meg a feleségét Jenny-t, aki szintén 26 éves, és aki most itt van vele. „17 éves korunk óta együtt vagyunk, szóval sok párhuzamot látunk Edward és Bella történetében és a miénkben,” mondja Jenny, aki 9 hónappal ezelőtt ment hozzá Stefan-hoz. Két rajongót véletlenül választott ki Meyer amerikai és kanadai kiadója, a Little Brown a beküldött rajzok alapján. A többiek pedig – a francia, a német, az olasz, a mexikói, a taiwani, a kínai, a brazil és az angol kiadó versenyében nyertek – volt itt videókészítés, esszéírás és Twilight kvíz kitöltése is.

Óriási rajongók, óriási megbeszélések
Egy vancouveri szállodában ezen kerekasztalos beszélgetés során vitatja meg Meyer a nyertesekkel - kifinomultsággal és szűnni nem akaró szakmaisággal a vámpír anatómiát, a vérfarkas legendákat, a kisebb karakterek történeteit és természetesen az Edward/Bella/Jacob szerelmi háromszöget. (Jacob egy vérfarkas, aki szintén szerelmes Bellába, akit a filmekben a gyakran félmeztelen Taylor Lautner formál meg.)
De mint viharedzett újságírók, számtalan rajongói blog is itt van, hogy szaftos részleteket megtudjanak meg: Meyer mikor fog új regénnyel jelentkezni? Milyen érzés egy Twilight film forgatásán ott lenni? Milyen újdonságok olvashatók majd, az Április 12-én megjelenő Twilight Saga: Illusztrált Nagykalauz 534 oldala során?

Meyer nyugodt és boldog, hogy megoszthat velük dolgokat:
- Az Illusztrált Nagykalauzról: „A kedvenc részem a vámpírok történetei. Sok új lesz. Alice története lesz az egyik, amit senki sem ismerhetett eddig a pillanatig. És azt hiszem a rajongók meg fognak lepődni, hogy Victoria (Cullenék fő ellensége) története mennyire szórakoztató.”
- Arról, hogy valaha ír-e több regényt Edwardról és Belláról: „A történetüket már elmeséltem, kétlem, hogy valaha is ugyanezen karakterekkel új sorozatba kezdenék.”
- Arról, hogy vajon befejezi-e egyszer a Midnight Sun-t (Edward szemszögéből meséli el a Twilight történéseit), aminek egy része kiszivárgott a netre 2008-ban, ezért nem folytatta: „Remélem, hogy egy napon megírom, mert tudom, hogy az emberek erre vágynak. Nem számít, hogy ettől kezdve az örökkévalóságig milyen könyvvel jelentkeznék, mindig a Midnight Sun-t akarnák, de jelenleg nem a vámpírokról írok.”
- Egy, még-cím-nélküli könyvről, amivel lehet, hogy következőként jelentkezik: „Ez egy fantasy, ami egy másik világban játszódik, ahol az emberek íjakat, nyilakat és kardokat használnak. Van benne egy kis mágia is, de annak korlátozott formája. A szereplők emberek, és némelyikük képes a mágiát használni másikuk, pedig nem. Eléggé sötét tónusú, emberek halnak meg benne, viszont a főszereplő egy 17 éves lány, aki valahogy más, klassz.”
- Egy másik könyvről, amit lehet hogy befejez, és szintén olvashatunk majd: „Gyerekkoromban oda voltam a sellőkért, szirénekért. Egy nagyon gondosan kidolgozott vázlatom van a könyvhöz. Bár jelenleg nem ezen dolgozom, de úgy érzem, hogy ez egy terjedelmes dolog lesz. Úgy 1000 oldal körüli.”
- A 3 kötetes felnőtteknek szóló science-fiction széria - amelynek első része A burok 2008-ban jelent meg - második kötetéről: „A vázlatot megírtam és az első két fejezetet. Jobban bele kell merülnöm.”

És az, amit Meyer mondott a Twilight Saga: Breaking Dawn forgatásáról, amit a terjedelmes történet miatt két részben fognak elmesélni. Az első részt 2011. November 18-án mutatják be, a másodikat, pedig 2012. Novemberében:
- A várva várt jelenetet, Edward és Bella esküvőjét még nem forgatták le, de Stewart-on a még-nem-felfedett menyasszonyi ruha jól áll. „Érdekes vegyítés,” mondja Meyer. „Van egy klasszikus jellege, ugyanakkor van benne egy kis modernség is. Igazán gyönyörű. Kristen-en pedig – oh, csodásan fest a ruhában – annyira éteri és hihetetlen benne.”
- A munkáról Pattinsonnal és Lautnerrel: „Rob sokkal inkább Jacob, mint Edward. Bolondos, vicces, nem igazán vesz dolgokat komolyan. De ennyire hirtelen át tud váltani (összecsettinti az ujjait) Edwarddá, amikor szükséges. Taylor az, akivel leginkább együtt töltjük a szabadidőnket. Ő a sokkal viccesebb, boldogabb Jacob.”
- A Breaking Dawn társ-produceri státuszáról: „A nagy különbség az, hogy ott vagyok és látok mindent. Úgy érzem, hogy sokkal inkább belelátok a filmekbe, jobban értem, hogy fog kinézni. De még mindig sok a kompromisszum. Ez nem változott. Hatalmas változásokat nem eredményezett, de produceri státuszban vagyok, ami őrület.”

Néhány rejtély, viszont megoldatlan maradt
Egy kérdés, amire nem fog válaszolni: vajon a vérfarkas/alakváltó Jacobnak és Renesmee-nek - Edward és Bella kislányának, az ember/vámpír hibridnek lesz e valaha közös gyermeke. (Jacob tinédzser, de a bébi Renesmee gyorsulva öregszik.) „Ez az a kérdés, amire fenntartom magamnak az a jogot, hogy ne válaszoljak, mert meg van a lehetőség arra, hogy egyszer megírom a történetüket.”

A találkozó második napjának végén, könyvdedikálásokon és fotózkodásokon túl, Meyer az USA TODAY-nek külön is elárult néhány dolgot zsúfolt életéről, és a Breaking Dawn forgatásáról (A TODAY riportere volt az egyetlen, akik meghívtak erre a nemzetközi rajongói találkozóra.)

A 37 éves Meyer ugyanolyan szívélyes és barátságos maradt, mint mindig is volt. Egy alakot követő szürke nadrágban, virágos felsőben és egy tökéletesen szabott kabátba öltözött, amit egy sötétszürke sarokpántos szatén magassarkúval bolondított meg.
A Breaking Dawn-t Októbertől Február közepéig Baton Rouge-ban forgatták, Meyer férje, Pancho a háztartást vezető apuka, három fiúkkal a 13 éves Gabe-bel, a 10 éves Seth-tel és a 8 éves Eli-vel Arizonából Baton Rouge-ba költöztek Stephenie-vel. Majd összecsomagoltak és vele együtt költöztek Vancouver-be is. A forgatás várhatóan valamikor Áprilisban ér véget.

„Magammal hoztam az egész állatkertünket, beleértve kutyát és a gondozóját is,” mondja Meyer. „Nem tudnék producerkedni ha nem lennének velem. Úgyhogy azt gondoltam vágjunk bele.”
Annak köszönhetően, hogy nem kellett aggódnia vagy hiányolnia a családját, sokkal több időt tudott a forgatáson tölteni. Óvatosan beszél a producerkedésről, mert elmondása szerint bármi meg tud változni ezzel kapcsolatban.
Meyer szerint a rajongók meg fognak lepődni, amikor Stewart átalakul emberből vámpírrá. „Egy teljesen új karaktert hozott létre. Teljesen le voltam nyűgözve. Többnyire mindig (ember) Bellaként tekintettem rá, de mikor előlépett és átváltott — még beszélnie sem kellett hozzám. Tudta. Már nagyon jól ismeri a karaktert. Nagyon jó ösztönei vannak, és fantasztikusan néz ki.”
Meyer megemlítette, hogy az első Breaking Dawn film lehet, hogy azzal ér majd véget, hogy „Bella kinyitja vámpírszemeit. Így lett leforgatva. Még módosíthatnak majd rajta, de szerintem ez az alap elgondolás. El kell jutnod ide az első filmben. Így később rengeteg idő lesz arra, hogy bemutassuk milyen is vámpírlét és ennek első, magával ragadó pillanatai.”

Még nem fogta fel
Bella és Edward gyermekének, Renesmee születésének (ami a könyvben egy félelmetes és horrorisztikus esemény) forgatásáról azt mondta hogy, „Csak egy nyers vágást láttam, és dolgok még hiányoztak, de nem éreztem úgy mintha eleven, élénk lenne. Nem látod, de tudod, hogy mi történik. Érzelmes. Nem érzed horrorisztikusnak. Van vér, valószínűleg a legtöbb, amit valaha is láttam ebben a sorozatban. De minden állandó mozgásban van; majd meglátjuk a végső változatban.”

Mivel a második Breaking Dawn film csak 2012 után kerül a mozikba, Meyer még további hónapokig fog szorosan kötődni a Twilight világhoz. Továbbra is azt a pillanatot várja, mikor majd egyszer csak elkövetkezik a vég.
„Nem tudom mikor fog utolérni,” mondja, „de tudom, hogy jönni fog és akkor egy nagy rakás padlón-szipogó szerencsétlenség leszek majd.”
A verseny nyertesei közül néhányan máris könnyeznek, ahogy egy nagyon különleges hétvége fejeződik be számukra. A 16 éves Pamela Atzin Martinez Mexikóvárosból zokog miután végső búcsút intett Meyer-nek. „Egy álom vált valóra,” mondja arról, hogy találkozhatott Meyerrel. „Sok szempontból megváltoztatta az életemet. Az apukám azt mondta nekem, ’Stephenie Meyer nem a kedvenc könyveid írója, ő az életed legcsodásabb élményeinek okozója,” és ez annyira igaz.”

- Carol Memmott, 2011. Március

2 megjegyzés:

Kedveseim! Ti jelentkeztetek erre?? Mert nektek kellett volna ott lenni a nyertesek között :) Fantasztikus, hogy milyen sok munkátok van ebben az oldalban, és lenyűgöző a rajongásotok az Alkonyat filmek és sztárjai iránt. Köszönöm, hogy vagytok, és sok sikert és kitartást kívánok a további munkátokhoz! Az Alkonyat legyen velünk :DDDD

Nagyon köszönjük kedves és elismerő szavaid! :) Jól esik nagyon!

Sajnos nálunk nem szerveztek ilyen nyereményjátékot... más országén pedig külföldiek nem vehettek részt. :/

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More