About this blog

2011. május 1., vasárnap

Entertainment Weekly - A nászutasok

Mintha csak tegnap lett volna, hogy Bella 17 éves volt, Edward pedig 103. A Twilight Saga most a végéhez közeledik az év végén bemutatásra kerülő Breaking Dawn Part 1-nal. Itt egy kis exkluzív betekintés Stephenie Meyer leginkább vitatott regényének forgatásába…

Sara Vilkomerson-tól
#1153 - 2011. május 6.

Annyi mindent lehet tenni, hogy meg lehessen tartani a titkokat a forgatáson. Amikor tavaly Novemberben elkezdődött a Breaking Dawn forgatása, a készítők még több biztonsági intézkedést tettek, mint eddig, elzárták a forgatást a sajtó elől – mindezt azért, hogy a nézőket jótékony tudatlanságban tartsák. Ennek ellenére megtörténtek bizonyos dolgok. Márciusban rossz minőségű, szemcsés képek szivárogtak fel az Internetre – amik a film leginkább várt jeleneteit mutatták meg, köztük Bellát és Edwardot az ágyban – és arra késztették a rendezőt, Bill Condont, és az írónőt, Stephenie Meyert, hogy megkérjék a rajongókat, takarják el a szemüket a látvány elől.
„Nehéz nem azt érezni, hogy ez nem rosszindulatú dolog volt,” mondja Condon. „Úgy tűnt, hogy pont azok a dolgok, amiket leginkább lakat alatt szerettünk volna tartani, azok lettek felfedve.”
„Mintha kizsigerelték volna a filmet,” teszi hozzá Kristen Stewart, Bella megszemélyesítője. Megfigyelte, hogy a bűnösök napi rendszerességgel szivárogtattak a forgatásról, úgyhogy elkezdett üzeneteket hagyni nekik a jeleneteinek a végén: „Ilyeneket mondtam, hogy ’Hé, csapj le rá! Csak lopd el őket, te elcseszett seggfej!’ Tudták, hogy minden pillanat mennyire fontos az embereknek, és ez volt a legidegesítőbb az egészben.”
Nem hibáztathatjuk a stábot, hogy különösen felidegesítette őket a dolog. A Breaking Dawn befejezése Meyer Twilight Sagájának. Sötétebb és homályosabb vizekre kalauzol minket, mint az előző három rész, és a könyv több száz oldala igencsak eseménydús. Valószínűleg a másik őrületet keltő filmsorozat, a Harry Potter hatására a Summit Entertaintment úgy döntött, hogy két filmre osztja fel a Breaking Dawn-t, amelynek első része 2011. november 18-án, második része pedig 2012 novemberében kerül a mozikba, annak érdekében, hogy megfelelően eloszthassák az akciókat – és valószínűleg azért, hogy elnyújthassák az elkerülhetetlen búcsút.
A Breaking Dawn Part 1 és 2 egyidejű forgatása közel hat hónapon keresztül tartott olyan helyszíneken, mint Baton Rouge, Vancouver, Rio de Janeiro, és az Egyesült Államok-beli Virgin-szigetek. Robert Pattinson, aki Edwardot alakítja, úgy érzi: „Olyan, mintha egész életünkben csak ezt csináltuk volna.”
A ténye annak, hogy ez a könyv mennyire aggasztó, és sötét történet – a sorozat befejező része még a Twihard-ok között is megosztó – csak még több furcsaságot kölcsönöz a sorozatnak. „Mikor a könyvet olvastam, azt kérdeztem magamtól: ’Hogy a fenébe fogunk ebből filmet csinálni?’” mondja a 19 éves Taylor Lautner, aki Jacob-ot játssza. „Mindenki azt mondta, hogy ez teljesen másnak érződött, mint amit eddig csináltunk,” mondja Stewart. „Már csak az a tény is, hogy ott ülök terhesen – olyan hűha, most tényleg egy Twilight filmet forgatunk?!” Pattinson egyetért, és ügyetlenkedve keresi a szavakat, hogy leírja a képi világot. „Nagyon, nagyon, nagyon furcsa,” mondja a 24 éves színész. „Mintha csak…és akkor…mindenképpen, um, elég sok érdekes és hátborzongató dolog történik.”
Ha most ezt a cikket olvasod, és még soha nem olvastad a Breaking Dawn-t, akkor most szólok, hogy spoilerek következnek.
A többiek nagyon jól tudják, hogy ebben a részben Bella és Edward összeházasodnak – végre letépik a ruhákat szenvedélyes, de eddig szűzies kapcsolatukról – és beteljesítik szerelmüket egy adag szálldosó toll között. Ez a cselekedet azonban következményekkel jár. Bella terhes lesz…egy félig vámpír babával, aki riasztó sebességgel növekszik a hasában, és ezzel életveszélybe sodorja hősnőnket. Még egy sokkolóan hátborzongató, és erőszakos szülést is el kell viselnie. Hogy megmentse szerelmét a haláltól, Edwardnak, sápadt családtagjai támogatása mellett, vámpírrá kell változtatnia Bellát. És ez még mind csak az első részben (Part 1) történik.
„Ez olyan, mint egy utazás,” mondja Melissa Rosenberg forgatókönyvíró a regényről. „Az első három könyv a szerelmi háromszögről szólt, és a felnőtté válásról a kapcsolatokban és a szerelemben. A Breaking Dawn nagyon is felnőtt történet. Remélem, hogy a nézőközönség is felnőtt a könyvekkel együtt, és értékelni fogják a sztorit.”
Ha nem fejlődtek volna a könyvek során, túl hirtelen nőttek volna fel. „Olyan pontosan és erőteljesen forgattunk le mindent – legyen az szeretkezés vagy szülés – amennyire csak lehetett,” mondja a rendező, Condon, aki tisztában volt azzal, hogy a PG-13 keretein belül kell dolgoznia. „Érdekes lesz majd látni, hogy lesznek e olyan emberek, akik szerint ezek a képsorok túl zavaróak lesznek majd ebben az univerzumban.” Stewart szerepét illetően szerette volna, ha a film sokkal hűebb tudott volna maradni a könyv grafikus leírásához. „Kicsit csalódott vagyok, hogy nem mehettünk túl messzire,” mondja. Mikor arról kérdeztük, hogy milyen elképzelései vannak a film R besorolású verziójáról nevetve csak ennyit mond, „Minden egyes nap elképzeltük [mi lehetett volna].” De csak hogy tisztázzuk Stewart nem a mézesheteket szerette volna élethűbben eljátszani („Teljesen olyan mint egy igazi szerelmes jelenet, nem feltétlen vámpíros jellegű, ami szerintem jó is.”), hanem Renesmee brutális születését. „Elég vicces, mert mikor szóba jön [a PG-13 korhatáros besorolás], mindenki azt hiszi, hogy a szexjelenetek miatt kell. Maga a szülés nagyon valóságosnak látszik és nagyon hirtelen fog az arcodba vágni. De hogy milyen lehetett volna még? Groteszk és sokkoló, hiszen a könyvben is épp így volt megírva. Imádtam volna vért felköpni.” mondja sóhajtozva.
Ám Bella terhessége más trükkösebb okok miatt is vitatott dolog. Néhány olvasó csalódott volt, mikor Pro-Life (Az Életért) rejtett üzenetnek vélték Meyer novellájának azt részét, mikor Bella teljesen elutasítja az abortusz gondolatát, annak ellenére is, hogy akár bele is halhat a szülésbe. Ezzel nekünk is és a stábnak is meg kellett birkóznia. „Melissa és én nagyon figyeltünk arra, hogy távol álljunk ennek az üzenetnek akár burkolt formájú közvetítésétől is, és szerintem ezt sikerült is megoldanunk,” mondja Condon.
Rosenberg szerint, „kicsit problémás volt, mert én magam a Pro-Life híve vagyok. De az az igazság, hogy a Twilight nem éppen alkalmas aréna az abortusz viták taglalására. Az én véleményem az, hogy maga a gyermekvállalás egy döntés. Ez több egy szimpla politikai kérdésnél, ez Bella érveléséről szól és ezt megfogalmazni nagy kihívás volt.”
Stewart, aki az évek során karakterének, Bellának szakértőjévé vált, azt mondja teljesen egyetért fikcionális énjével: „Teljes mértékben Bella oldalán vagyok. Maga az ötlet, hogy elpusztítsák azt, amit együtt hoztak létre és lehet hogy soha többé nem történhet meg … Ennek nincs köze a előretervezéshez. Csak tetszik, hogy küzd. Teljes mértékben hajlandó meghalni érte és most végülis szó szerint bele is hal.” A színésznő szerint Bella dilemmája igenis nagyon valóságos volt számára. „Az én korosztályomban ez valójában bárkivel megtörténhet. Mármint nem a vámpíros dolog, hanem az összes többi más. Jöttek azzal, hogy ’Hűha, hogyan tudtad ezt eljátszani? Ez nem jellemző a te korosztályodra!’ Én meg, ’Nagyon tévedsz öcsém. Kurvára teherbe ejthetnek ebben a korban is.’”
A mai modern tündérmesékben a vágytól hajtott szerelmesek szakadó esőben vagy repterek biztonsági kapuin vágnak át, hogy bizonyíthassanak, de Bellának ez korántsem ilyen egyszerű. A Twilight Saga világát gyakran lengte körül a halál, mint végső megoldás gondolata.
A sok terror és véres jelenet után az esküvő a Breaking Dawn több tagjának is megváltást hozott. A forgatás végére volt időzítve, hogy még egy utolsó alkalomra összehozza a csapatot. „Az egyik legjobb dolog volt, amit valaha csináltam,” mondja Stewart. „Volt egy bizonyos pillanat, mikor sétáltam a forgatáson és láttam ahogy mindenki ül a padon és gyakorolják a részüket. És akkor, ott számomra annyira tökéletes volt minden. Teljesen elérzékenyültem. Úgy éreztem, meg kell köszönnöm nekik, hogy eljöttek..”
Lautner számára Jacob és Bella esküvő előtti keserédes tánca volt olyan szívfacsaró, mint Stewart-nak az esküvő. „Az sem segített a dolgon, hogy maga a jelenet is nagyon érzelmes,” mondja. „Tudtam, hogy nagyon nehéz lesz az utolsó nap – és tényleg az is volt.”
Pattinson kevésbé szentimentális emlékeket őriz az esküvő jelenetről, amelyet Vancouver-ben forgattak. „Jó volt együtt látni az összes vámpírt,” mondta. „És a díszlet is nagyon szépre sikerült, viszont hihetetlen jéghideg volt az idő.” Robert jobban kedvelte a nászutas jelenetek pótforgatását, amit húsvét hétvégén a St. Thomas szigeteken vettek fel. „Fantasztikus volt a Karibi térségben befejezni. Mondtam is, hogy miért is nem csináltuk meg az összeset itt? Simán csináltam volna még öt másik filmet is!”
Most, hogy a Breaking Dawn forgatása lezártnak tekinthető, a szereplőgárda tagjai saját, különálló útjukat járhatják – addig, amíg a sajtókörutak időszaka fel nem üti a fejét. Az évek során a sztárok egyértelműen közel kerültek egymáshoz, és nem csak Stewart és Pattinson. (Valójában soha nem erősítették meg kapcsolatuk jellegét, de a Vizet az Elefántnak premierje során készült fotók után, valószínűleg ez nem is szükséges.) Pattinson, bájos kis elbagatellizálás közepette, ezt mondta színésztársairól: „Ilyen sok időt együtt tölteni emberekkel… egyszerűen csak jó dolog, mikor kedveled őket. Ez igazi kötődés. Úgy hiszem, hogy van valami lealacsonyító a smink és a kontaktlencse viselésében.” Nevet. „Kivéve Taylor-t – akinek nem kell semmit csinálnia. Úgy történt, hogy ebben az utolsó felvonásban nincs sok munkája. Mindig farkasalakban van!” Pattinson ismét nevet, előremutatva a Breaking Dawn Part 2 történéseire. „Valamint bele kell szeretnie egy bébibe… Oh Istenem, alig várom, hogy láthassam mi lesz ebből.”
Mikor elmondom Lautner-nek Pattinson ugratását, ezt mondja, „Oh a mindenit. Ez tényleg úgy hangzik, mint ő. Mindenki állandóan panaszkodott, hogy nekem persze nem kell kontaktlencsét, fehér makeup-ot vagy parókát viselnem és minden egyebet. Én meg úgy voltam, ’Én vagyok az, aki fagyos esőben és hidegben nem visel pólót! Teljesítettem a kötelességem az Újholdban és a Napfogyatkozásban.’” És a szerelembe esés – vagy bevésődés – Renesmee-be? „Számtalan alkalom volt, mikor odamentem Stephenie Meyer-hez és megkérdeztem, ’A bevésődés mi is pontosan?’” mondja Lautner. „Ez még mindig nagyon zavarba ejtő dolog számomra, szóval ne kérdezz erről.”
„Ez egy nagy utazás volt,” folytatja komolyabb hangvételben. „Mintha tegnap történt volna, mikor a Twilight forgatásán feltűntem és találkoztam a többiekkel, és most itt vagyok, évekkel később befejeztük a szériát. Ez a legfurcsább érzés.”
A színészek már elkezdték tesztelni Twilight utáni életüket, és pályafutásukat: Pattinson filmje, a Vizet az Elefántnak, melyben Reese Witherspoon oldalán látható, nemrég debütált a mozikban; Lautner idén ősszel főszereplőként látható az Abduction című thrillerben; és Stewart azt mondja, hogy „majdnem biztos”, hogy ő fogja az Universal stúdió, Snow White and Huntsman elnevezésű filmjének címszereplőjét alakítani.
[Bill] Condon rendező azt mondja - ő is azon számtalan ember között van, akik alig várják, hogy láthassák, hogy a színészek karrierje merre veszi az irányt. „Rob volt a legnagyobb meglepetés számomra – csupán a megismerése is,” mondja, tovább megjegyezte hármuk közül Pattinson hasonlít legkevésbé az általa alakított karakterre. „Amint több időt töltesz el vele, azt gondolod, ’Istenem, ez a srác hihetetlenül okos, és vicces.’ Taylor egyszerűen egy született szórakoztató. És Kristen,” nevet, „ő hihetetlenül tehetséges. Hallottam egy nagyszerű sztorit róla, ami azt hiszem, jól összegzi miért is az. Egy hamarosan készülő szuperhősös képregényfilm női főszerepére pletykálták – nem fogom megmondani, hogy melyik az [a Superman volt – ford.] – ő pedig azt mondta ’Cseszd meg. Nekem nem a szuperhős barátnőjének kellene lennem, hanem magának a szuperhősnek.’ Úgy vélem ő egyike azoknak az embereknek, akik nem fognak behódolni az általános elvárásoknak, viszont úgy formálja a karrierjét, amilyen ő maga.”
A színésznő - aki Bella bőrébe 17 éves korában bújt, és a huszonegyedik születésnapját a Breaking Dawn záróbuliján ünnepelte - egyetért azzal, hogy a valódi élete keveredik Belláéval. „Furcsa mód, de számtalan párhuzam vonható az én életem és a széria között. A születésnapok egybeesése, az érettségi, egyebek.” mondja. Boldog, hogy a Breaking Dawn forgatása befejeződött, teszi hozzá, de legfőképp azért, mert tudja, megfelelően cselekedtek. „Igazán elégedett vagyok azzal az élménnyel, tapasztalattal, amellyel ezen időszakban gyarapodtam,” mondja. „Úgy érzem keresztül mentünk valamin, ami meg is van örökítve. Franc se tudta hogy fog alakulni, de akkor épp így éreztem. Annyira a csúcsponton fejeztük be és igazából ennek ez volt a lényege – hogy elérjünk egy túláradó állapotot.”
Atyaisten, micsoda pozitivitás!
„Ugye milyen elképesztő ez, ember?!” Stewart nevet. „Fogalmad sincs, hogy mennyire örülök annak, hogy ezt mondhatom neked.”
Fordította: Edit, Annie, Barbi
Kép

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More