About this blog

2009. augusztus 14., péntek

Entertainment Weekly - Kristen Stewart és Taylor Lautner

Újhold: Titkok a forgatásról

Egy új rendezővel, Kristen Stewart és Robert Pattinson a hírnév egy új szintjével, és Taylor Lautner új hasizmaival, a második film a Twilight sorozatból több ájulást ígér a rajongó tábornak – merüljünk bele!

Kristen Stewart egy bézs szőnyegen fekszik, rózsákkal és törött kristályokkal körülvéve. Pulóverje feltépve, ami egy mélyen bevágott, véres sebet fed fel a jobb karján... Április van Vancouver-ben, és az Újhold stábja éppen Bella Swan 18. születésnapi jelenetét filmezi — röviddel ezután egy ártatlan kis papír által okozott vágás egy szempillantás alatt átváltoztatja a civilizált 1vegetáriánus' vámpír Cullen családot hat állatias teremtménnyé, akik édes emberi vérre éheznek. Chris Weitz rendező újabb felvételt akar Edward (Robert Pattinson) és vámpír testvére Jasper (Jackson Rathbone) harcáról, míg Stewart sebesülten fekszik a háttérben. Ez sorozatban már a harmadik éjszaka, mikor a stábnak hajnalig kellett dolgozni, de ez nem szab határt a forgatás szívélyes és vidám voltának. Pattinson bolondozik a kamrának a felvételek közti szünetekben és ugratja kollégáját, amiért az csak a földön fekszik egy vámpír-vámpír elleni erőszak kellős közepén, "Azt akarod, hogy Kristen egy kis életet csempésszen vissza nekünk?'' viccelődik a rendezővel. Kristen mosolyog. ''Én csak gyötrődöm ide lent.'' - mondja. "Sok gyötrődés. Elég jól gyötrődök.''

Akárcsak az Alkonyat rajongók. Például, éppen most is, milliónyian a világban édes kínok között gyötrődnek November 20-ig, amikor az Újhold a mozikba kerül. Tavaly az Alkonyat, Stephenie Meyer sorozatának első adaptációja, majd 400 milliót hozott össze világszerte És elindította Stewart-ot és Pattinson-t a szupersztárság, valamint a szuperalapos vizsgálódások felé. A csapat most az Újhold-dal tér vissza, bár ez a folytatás egy másfajta szörnyeteg — és ezt a fajtát nem olyan könnyű megfékezni. Meyer második könyve szívfájdalommal és bánattal telített, ami Bella felépülését követi végig miután Edward millió apró darabra töri a szívét, majd eltűnik. A melodrámán felül, a filmnek meg kellett birkóznia az álomszerű, keveset szereplő Edward Cullen-nel. Helyette, főleg Bella és a jóbarátja, Jacob (Taylor Lautner) között bimbózó kapcsolattal foglalkozik, aki morgó vérfarkassá változik át. Pattinson nem is lehetett volna boldogabb, ettől a lekicsinyített méretű szereptől. ''Egy stressz-mentes három hónapos munka volt.'' - mondja a 23 éves színész, elbűvölő dallamos angolsággal. "Minden nyomás Taylor-on volt.''

Valójában az Alkonyat világában senkinek sem kell bosszúsnak lennie. Persze biztosan voltak kisebb viták. Először is, Weitz rendező (Az Arany iránytű) váltotta az Alkonyat kormányosát, Catherine Hardwicke-ot. Majd Taylor nyilvánosan kampányolt azért, hogy megtarthassa Jacob szerepét, aki egyre szélesebbre (és magasabbra) nő. Valamint a napokban derült ki, hogy Rachelle Lefevre színésznő, aki a bosszúálló vöröshajú vámpírt, Victoria-t játssza, Bryce Dallas Howard-dal helyettesítik, a harmadik, hamarosan forgatásra kerülő Eclipse-ben. Mindegyik zűrzavar felizgatta a rajongókat— de látszólag megerősítette elkötelezettségüket a franchise felé. Kétségbe merné e vonni valaki, hogy az Újhold nagy siker lesz az elkövetkezendő ősszel? Talán ezért is érződik a forgatáson a nyári tábor jelleg — noha ez egy rideg, és nagyon sötét nyári tábor, ami vámpírokkal és vérrel telített. "Furcsa módon most sokkal kevesebb a nyomás, miután tudjuk, hogy az emberek ezt látni akarják." - mondja Wyck Godfrey producer. A Summit Entertainment, a filmek mögött álló stúdió, már bebizonyította, hogy igyekeznek olyan hűek maradni Meyer víziójához, amennyire csak lehetséges. "Mondtam a Summit-nak, hogy akár egy beszélő csimpánzt is felkérhettek volna az Újhold rendezésére és még ő is jól megcsinálta volna.'' - mondja Weitz.

Weitz váltotta Hardwicke-et pusztán néhány héttel azután, hogy az Alkonyat box office szenzáció lett múlt Novemberben. Miközben attól függött, hogy kivel beszéltél, Hardwicke elhagyta a franchise-t vagy azért mert időpont konfliktus alakult ki, vagy azért mert többek között az Újholdnak nagyobb költségvetést akart illetve több időt a forgatásra. Az amit senki nem vitat, az hogy a stúdiónak szüksége volt egy rendezőre, aki irányítani tudja a sorozatot, ami megkívánja a vérfarkasokat és egy olaszországi forgatást is. A Summit egy olyan filmrendezőt akart, aki tapasztalt a speciális effektekben, különösen az első film után, nevetséges volt az a jelenet, melyben Edward bőre ki van téve a napfénynek és elkezd csillogni, mintha egy furcsa testápoló reklámban lenne.

Weitz-nek meg volt a képessége erre a feladatra is. A Cambridge-i diplomás 3 évet töltött azzal, hogy irányította a 2007-es Philip Pullman adaptáció, Az Arany iránytű más világban élő teremtményeinek létrehozását. A film a legtöbb kritikustól nem kapott jó pontszámokat, de a vizuális effektekért Oscar-díjat nyert. Szóval annak a kivételével, hogy tudod hogy egy férfiről van szó, Weitz megfelelőnek tűnik az Újhold számára. Annak tudatában, hogy az ő neme fontos szempont a sok fan-nak, a rendező mesélt két filmfelvétel között, hogy csökkenti a tesztoszteron szintjét. "Mindig nőknek csináltam filmeket." – mondta Chris. "A férfirendezők lány szekciójában vagyok. Az a dolog, ami legkevésbé érdekel, hogy felfújjam hogy mit rontottam el."

Abban a pillanatban mikor Weitz-et felkérték, vita alakult ki arról vajon Lautner-nek kellene visszatérnie Jacob szerepében. Ez a lelkes fiatal színész megfelelő-e ennek a fantasztikus karakternek és képes lesz-e ez az ártatlan, naív fiú átalakulni egy brutális szörnnyé?
"Ha volt egy dolog, ami miatt megijedtünk, az Újhold esetében, az Jacob szerepének eldöntése volt." – mondta Godfrey. A filmkészítők végül Lautner mellett döntöttek ismét, részben azért, mert volt egy rajongója, nem csak Weitz, hanem Kristen Stewart személyében is.
"Teljesen érthető, hogy miért akartak arról meggyőződni hogy ő a megfelelő." - mondta a 19 éves színésznő. "Nagyon fiatal volt, csak 16 éves. De tudtam, hogy megcsinálja. Csak azért mert éreztem benne. A szó szoros értelemben Jacob-ot látom benne." És hogy milyen volt Bella-Jacob vonzódását játszani a forgatáson? "Kapcsolat van köztünk." – mondta Kristen. "Ez ügyefogyottan aranyos. Imádom ezt a kölyköt. Mindent megtennék érte. A szó szoros értelmében ölnék érte."

Szükségtelen mondani, Lautner – aki Cápasrácot játszotta a 2005-ös Robert Rodrigez Cápasrác és Lávalány című filmjében – lelkesen vettette magát a forgatásba. Szédítően mesélt arról, hogy félmeztelenül állt egy fagyos esőcsináló torony alatt és a számos kaszkadőrmutatványról, amit megcsinált, de világos hogy a legnagyobb kihívás a vérfarkassá válás volt.
"Néha két jelenetet kellett felvennünk egy nap, az egyik az előátalakulás, a másik pedig az utólagos volt." – mondja a 17 éves Lautner. "Szóval meg kellett változtatnom a gondolkodásmódomat: Oké, most kicsi Jacob vagyok – és most a nagy, gonosz farkas."
A forgatásra való bepillantás során tudhatjuk, hogy Lautner örömet fog szerezni a fanok azon részének, akiket úgy ismerünk, hogy a Team Jacob-osok. A Michigan-i natív amerikai 32 fontot (körülbelül 14,5 kg-ot) szedett magára, protein italokat ivott és más magas kalória tartalmú ételeket evett az intenzív 11 hónapos edzés során. De mi sokkolhatja a mozibajárókat – ha nem tudják megállni, hogy bámulják a hasizmait hosszú ideig – úgy tűnik ez a fickó tényleg meg tudta csinálni. "Úgy hiszem, Taylor igazán meg fogja lepni az embereket a film során." – mondta Weitz egy kávé felett, 3 héttel azelőtt, hogy esedékes lenne a film vágásának befejezése. "Az emberek látták a testét, és az egészet, ez sokkoló volt, mert nehéz elhinni valakiről hogy ennyire kidolgozott. De valójában nagyszerű munkát produkált. Csak nem egész nap edzett. És nagyon sokszor elolvasta a könyvet."

Stewart magát meglehetősen komoly könyvmolynak tartja. Ennél a pontnál, már ismertheti Bellát és Meyer-t is, mint sok forgatáson, semmi sem akadályozta, sem a rendező, sem a forgatókönyv, ő az író eredeti szándékait követte. 'Teljesen úgy érezzük, hogy meg kell védenünk a sorozatot,'' mondja a színésznő, akinek nincs problémája azzal, hogy megálljon, ha néhány sor nem hangzik jól. "A rendezők változhatnak, így mindig érdekes az új nézeteket meglátni, de ugyanakkor olyan ez az egész, mint egy 'Nézd ebből sokkal többet ki lehet hozni annál, mint amit eddig megalkottunk.'''

Miközben csinálták az első filmet, a Summit állandóan arra ösztönözte Stewart-ot és Pattinson-t, hogy csökkentsék a tinédzser szorongásokat. Most Stewart hirtelen fejest ugrik a bánatba. Elmondta, hogy elérte az a pontot mikor kiborult, ez egy hideg éjszakán volt az erdőben mikor a kulcsfontosságú jelenetet forgatták, mikor Edward elhagyja őt. "A jelenet előtt, az autómban ültem - k…va sírás – annyira keservesen sírtam, mint mikor nem tudsz lélegezni,'' mondja. "Mert annyira megsemmisített és megfélemlített ez a jelenet. Mindenki azt mondta ’Képesnek kell lennie jobban kimutatni az érzelmeit ebben a filmben! Az egy nagyon fontos momentum a könyvben, mikor elhagyja..'' A jelenet kimerítette. "Azt gondoltam ’Most kell megcsinálnunk.'" - emlékszik vissza. "Csak mondd, mit csináljak.''

A nehéz érzelmi hullámzások ellenére az Újhold rendezője, Chris Weitz, nyugodt és szemlélődő maradt, mint Edward Jacob-bal szemben, ellentétben az űzőtt, őrjöngő Hardwicke-kal. A különösen nehéz napokon, Weitz egy olyan pólót viselt, melyen a WWII brit propaganda szlogenje áll, miszerint ''Nyugodj le és folytasd tovább.'' Néha beült a rendezői székbe és sci-fi novellákat olvasott, amíg a stáb előkészült a következő felvételre. ''[Az Alkonyatot megcsinálni] sokkal nagyobb harc volt." - mondja Stewart. "Kicsit mindenki jobban meg volt ijedve. Olyat kellett csinálnunk, ami kereskedelmi szempontból is jó, de hűek akartunk maradni a könyvhöz. Nem volt sok pénzünk rá. Ez nagyon ösztönző volt, és ez az amit szeretek ebben a k….va filmben.'' Szünetet tart. ''De azt hiszem az Újhold még ennél is jobb lesz.''
- Nicole Sperling - 2009. AUGUSZTUS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More