About this blog

2010. november 16., kedd

YRB – Kellan Lutz

 A Twilight sztárjának, Kellan Lutz-nak elég vonzereje van ahhoz, hogy még egy ideig Hollywood berkeiben ellavírozzon, azonban az igazi tehetsége süt a képernyőről és célkitűzései is vannak, amik túlmutatnak a vámpírságon.
Szőke hajú, kékszemű és a duzzadó bicepszű Kellan Lutz élvezi az életet, hisz az egyik legvonzóbb hollywoodi szereplőgárda tagja, akik valaha is filmvászonra kerültek. A 25 éves színész/modell azonnal kedvenccé vált a Twilight széria rajongói között, annak ellenére, hogy az első két részben karakterének, Emmett Cullen-nek pár sor jutott osztályrészül és pár futó pillantás. De a fehér vámpírsmink sem tudta elrejteni a világ elől Lutz igazi tehetségét, habár azt állítja ez az opció soha nem szerepelt a tervei között.
„A modellkedés és a színészkedés a legnagyobb áldások közé tartozik, amik életem során megtörténtek velem,” mondja Lutz. „A modellkedésbe középiskolásként csöppentem bele, mikor az egyik haveromról a Dillard számára készítettek képeket, majd ezek a képek megjelentek a helyi újságban, mi meg kigúnyoltuk ezért. Ő meg azzal vágott vissza, hogy ’500 dollárt kerestem a fotózással.’ Nekünk, arizonai középiskolás kölyköknek akkoriban ez sok pénz volt, szóval megkérdeztem tőle, hogy működik ez az egész, később pedig elkísért egy ügynökhöz. Szóval elkezdtem modellkedni. És szerettem. Nagyon szerettek a kamera előtt lenni. Ott volt ez az új világ, amiről azt se tudtam, hogy egyáltalán létezik.”

Amint Lutz felismerte, hogy a dolgok jó úton haladnak képes volt a további lehetőségeket kihasználni, még akkor is, ha először némi ellenállást tapasztalt családja részéről.
Ezt azzal magyarázza, hogy a szüleiben is ott volt „az ismeretlentől való félelem” érzése, és az a tipikus reakció, amikor attól tartanak hogy a főiskolai diploma megszerzésének lehetőségét egyszerűen kidobjuk az ablakon. „Ez [a modellkedés, színészet] soha sem szerepelt a terveim között, ami eléggé hasznos, hisz így elévülni sem tud. Azaz nem mondhatod azt, hogy ’Oh, még mindig nem értem el, amit akartam, elbuktam’ - mert amit csinálok, az mind hihetetlen! Egy ideig voltam egyedül is, és nehéz időszak volt, de látták a szüleim, hogy nem csináltam rossz dolgokat, nem kerültem a pornó közelébe. Azt hiszem ez volt a legnagyobb félelmük. De soha sem akartam B tervet, mert az azt jelenti, hogy az A terv eleve kurdarcra van ítélve.”

Miután Los Angeles-be költözött a Chapman Egyetem miatt, megkapta az egyik hőn áhított modellmunkát - az Abercrombie & Fitch katalógusának címlapjára került. Ezután nem sokkal valaki valami olyasmi inspiráló dolgot mondott neki, amely karrierjét új irányba terelte.

„A helyi Ralphs-nál (szupermarket lánc), a pénztáros Maria – még mindig emlékszem a nevére – azt kérdezte tőlem, hogy színészkedem-e, én meg mondtam neki, hogy ’Nem’. Ő meg, ’Miért nem?,’ én meg azt mondtam, hogy ’Uh, nem tudom.’ Szóval már második alkalommal nyílt ezen ipar kapuja még szélesebbre számomra. Csak belemerültem, egyszerűen beleszerettem szenvedélyesen, és magával ragadott. Ez az életemben most a legkirályabb hobbi.”

Ne tévesszen meg, hogy Lutz a „hobbi” szót használta, ez nem azt jelenti, hogy nem veszi komolyan a színjátszást. Hiszen tisztában van karrierjét illetően, de elhatározta: „nem ér véget a világ, ha nem kapok meg egy szerepet, mert ilyen vagyok, nézd, akkor nem is lennék itt. Egyébként milyen lett volna az életem? Talán haditengerész vagy vegyészmérnök lettem volna.” Miután a „Twilight” egyik legismertebb színészévé vált, könnyen vehetne ki szabit és élvezhetné az újonnan jött hírnevet, a pénzt, a partikat és a rajongók imádatát, de úgy tűnik mindez távol áll Lutz-tól, hisz egyik filmforgatásról a másikra utazik.

Bár látható Twilight előtti filmekben is úgy, mint a Felvévében, a Deep Winter-ben, a Szalagavatóban és televíziós sorozatokban: A visszatérésben és a Gyilkos megszállásban, de igazából 2010 a fiatal színész éve, hiszen vámpírkaraktere még kiemelkedőbbé vált a Twilight széria harmadik részében, a Napfogyatkozásban, szerepelt a Rémálom az Elm utcában remake-jében, következő filmje pedig egy zsarudráma lesz, a Meskada. Közismertsége jövőre méginkább növekedni fog, mikor főszerepben láthatjuk a Love, Wedding, Marriage-ben (Mandy Moore oldalán), a The Killing Game-ben (Samuel L. Jackson-nal) és az Immortals-ban (Mickey Rourke és Freida Pinto mellett), valamint visszatér a Twilight Saga negyedik részében, a Breaking Dawn Part I-ben is.

Érintőlegesen vegyük át mindegyik szerepét: Lutz felfedte, hogy a “Love, Wedding, Marriage egy fantasztikus romantikus vígjáték, ami egy friss házaspár megpróbáltatásairól és nehézségeiről szól. Mandy Moore egy házassági tanácsadót alakít, akinek a szülei el akarnak válni, így kudarcként éli meg, hogy nem tudja a szüleit együtt tartani, ami veszélyezteti a szexuális életemet a feleségemmel. Szóval láthatod, hogy mivel kell megküzdeniük a pasiknak egy kis szexért! Amíg ezt forgattam New Orleans-ban egy másik filmet is csináltam, a The Killing Game-t azt viszont Baton Rouge-ban vettük fel. Ez egy újfajta megközelítése lesz a gladiátorcsatáknak, egy újfajta utazás. Sam [Jackson] bizonyos szempontból egy újkori Caesar-t alakít, ő irányítja ezt a földalatti rejtett aréna jellegű harci klubbot, ahol élethalál küzdelem folyik. A karakteremet elrabolják, és erre a helyre hurcolják, és harcolnia kell, ez a film nagyszerű volt abból a szempontból, hogy kipróbáljam magam az akció birodalmában is, hiszen ezt akartam mindig is csinálni. A harmadik filmem, amit forgattam az az Immortals volt Montreal-ban, amiben Poisedon-t alakítom. Nagyjából ugyanabban az időben fog kijönni, mint a Breaking Dawn – Part 1, szóval egy igazán nagyszerű November elé nézek/nézünk.”

Habár habozás nélkül ismeri el, hogy Emmett Cullen az a karakter, aki legközelebb áll az igazi Kellan Lutz-hoz, a színész azt is beismerte, hogy majdnem lemaradt erről a szerepről. Menjünk vissza addig amikor forgatta az HBO sorozatát a Gyilkos megszállást Afrikában, ekkor kapta meg a Twilight forgatókönyvét, hogy fontolja meg: eljátszaná-e Edward Cullen-t. De akkor nem érezte úgy elkötelezett tudna lenni egy másik nyomasztó karakter iránt ilyen hamar, valamint a számára ismeretlen könyvszéria iránt, ami a film alapjául szolgált, így számára nem jelentett problémát hátát mondani a meghallgatásnak. De egy szívós ügynöknek, valamint Emmett személyiségére vetett gyors pillantásnak köszönhetően, Lutz érezte a kapcsolatot.

„Ez egyike azoknak, amikor ránézek Emmettre és önmagamat látom. Csak ezt a jókedélyű valakit, aki tud védelmező is lenni, én is ilyen voltam a családommal. Sok fiútestvérem van, így tudod milyen érzés kiállni a család mellett. De nem hagyom, hogy bizonyos dolgok felidegesítsenek; valójában nem szeretek stresszes lenni, így nem hiszem hogy jó lettem volna Edward-nak. Amit Rob [Pattinson] tesz ezzel a karakterrel az elképesztő. Szükségük van egy valaki olyanra mint Rob, aki igazán sok réteget át tud adni Edward-ból anélkül, hogy izzadságszagúvá válna. De szeretem a karakterem. Soha nem akarnám őt ’elhagyni’ – nem számít hány sorom van, nem számít ha én vagyok az első a napi diszpón* – szeretem őt, és bárcsak eljátszhatnám még tíz filmen keresztül.”
A Twilight rajongók sajnálatára – tudjuk, hogy sokan vannak - nem lesz több mint 10 film. A könyvek sikere ellenére is nehéz volt a filmadaptáció stábjának felkészülni arra, hogy egyáltalán mi fog ebből az egészből kisülni. „Nem hiszem, hogy bármelyikünk is erre [a sikerre] számított,” ismeri el Lutz. „Mindnyájan szorítottunk [a filmért] és a legjobbakat reméltük, mert mindenki egy ilyen sorozat részese akar lenni.” Nehéz lett volna annál is jobb reakciókat kicsikarniuk, mint amivel illeték őket, és a fanatikus rajongók semmitől sem riadnak vissza.

„Annál jobban szeretem őket minél vidámabbak, és minél őrültebbek. Lelkesem fogadom őket, szeretem az embereket, igazán extroveltált személyiség vagyok. Voltak őrült pillanatok, mint például mikor nem hitték el, hogy tényleg létezem vagy mikor hoztak egy bilincset és haza akartak vinni, de mindezt szeretetből. A Twimomok és Twihardok egy csoportja mindig annyira szórakoztató, akik a világ minden táján feltűnnek és új dolgokat tanítanak meg nekem; és új egyéniségeket sikerült megismernem. Nagyszerű ez az egész.”

A Saga közeledik a végéhez, de Lutz azt mondja még nem érzi ennek szelét. De tudja, mi felé akar tendálni - több akciófilmben szerepelni a jövőben. „Jelenleg imádom az akciófilmeket, és amerikai akciósztárrá akarok válni. Tényleg úgy hiszem, hogy a filmipar híján van az igazi amerikai akcióhősöknek, főleg az én generációmban. Azt hiszem Matt Damon használta ezt ki jól, de szeretnék az én nemzedékem új akciósztárja lenni.” Nem titok, hogy ezen szépfiúnak nincs kifogása az ellen hogy bepiszkolja a kezét, vagy fenegyereket alakítson. Mikor Hollywood csillogásától és ragyogásától egy pillanatra el tud szabadulni, Lutz szívesen tölti idejét a szabadban és különböző kalandsportokat űzve. De mikor forgatási közegbe szorítják, nagy valószínűséggel a kaszkadőrmutatványok elvégzése közben találod. A Gyilkos Megszállás egyike volt az első projektjeinek, és mindig úgy emlegeti mint az egyik kedvenc munkáját, amire szívesen emlékszik vissza: „39 srác Afrikában kalandozik. Minden kölyök álma fegyverekkel lőni és Humvee-val felrobbantani dolgokat. Ez az álom pedig valóra vált, de bajba is kerültünk [a sorozatban].”

Úgy tűnik mióta belépett ezen zavaros világba az egyetlen gond, amivel szembe találta magát Lutz az az hogy annak előnyeit és kellemetlenségeit egyidejűleg összekombinálja ilyen rövid idő alatt. Hírnevének növekedése óta ki kell tapasztalnia, hogy kik a valódi barátai és meg kell megbirkóznia a paparazzikkal, de mindezt különösebb megerőltetések nélkül. Sok modellből lett színész fél szembenézni karrierjének kezdetével, azonban Lutz úgy döntött felvállalja mindezt, sőt időről időre vissza is tér a modellkedéshez. Ezen éve elején kiválasztották az új Calvin Klein “X” alsóneműkampányának négy arca közé, a színész megszabadult a sápadt vámpírsminktől, hogy fitogtassa feszes, napbarnított testét és képviselje az első számú designer márkát.

„A színészkedés ismerté tett, szóval örülök, hogy visszatérhettem a fotózás, a nyomtatott reklámok világába, amely még mindig nagyon fontos a termékek eladhatósága szempontjából. Ez elég bizarr, hiszen amikor emiatt különböző találkozókon vettem részt azt tapasztaltam hogy az emberek úgy gondolják a modellek buták. Úgy vélik, hogy csak szépek, csinosak. Az az igazság, hogy a modellkedés is egy hivatás. Ami szintén nehéz munka – egyáltalán nem a csillogás, és a konfettieső jellemzi; határozottan nem lenyűgöző.”

Hollywoodi szívtiprójának számtalan rajongója van világszerte, így tudja hogy nincs oka arra, hogy szégyellje modellmúltját, egyébként sincs is gondja azzal hogy levegye a pólóját a kamerák kereszttűzében. Lutz gyakran látható meztelen felsőtesttel, függetlenül a sokat hirdetett Calvin Klein kampánytól. „Tudod jó genetikával vagyok megáldva, és edzeni is szeretek, de semmi esetre sem vagyok a legkigyúrtabb. Brad Pitt jobban az mint én, pedig ő már 40 valamennyi,” nevet Lutz. „De ez megtiszteltetés számomra; jó érzés tudni, ha leveszed a pólód az emberek elmennek megnézni a filmet ezen jelenet miatt.”

Azonban ez nem mindenáron a viccelődésről vagy önreklámozásról szól. A PETA felhívásában is szerepelt a kutyájával, valamint humanitáriánus erőfeszítéseit a New Orleans-i St. Bernard Project-nél és a Royal Family Kids Camp-nál kamatoztatja, ahol két forgatás között is nem lenne nehéz oly megtalálni. És ez az amit választana, hogy így emlékezzen rá a világ a vámpírszerepen túl.

Gina Ponce-tól

*Jellemzően a segédrendező által összeállított lista, amely tartalmazza, hogy mely színészt melyik jelenethez mikor kell behívni.

VIA

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More