About this blog

2009. szeptember 17., csütörtök

New Moon forgatási beszámoló - Hitfix

A Hitfix egyik újságírójának lehetősége nyílt arra, hogy bepillantson a New Moon forgatásának kulisszái mögé. A Volturi központjában felvett jelenetekbe nyerhetett bepillantást több más újságíróval egyetemben.
064
New Moon forgatás – Első nap

2009. május 7-e Csütörtök van, megérkeztünk délután a vancouver-i stúdióba a New Moon forgatására, ahogy beléptünk a stúdióba az egyik kulcsfontosságú jelenet tárult a szemünk elé. A díszlet teljesen zárt volt, de a monitorok felfedték Edward-ot, Bellát, Jane-t, Alec-et és Aro-t, emberi hősünk első találkozását az olasz Volturival.
Szinte teljesen fekete ruhában, az egyetlen színt az arany nyaklánc biztosítja, haja le van simítva; Sheen édesen a következőket mondja: „Lássuk, védett-e mindegyikünktől. Jane?”

Egy sokkal részletesebb leírás a Volturi búvóhelyéről néhány bekezdés múlva várható, de nem sötét és sivár, mint amit egy vámpírközponttól várnál.
Chris Weitz, a rendező egy korábbi interjúban megjegyezte „Az első dolog, amit akartam az hogy ne egy Dracula kastélyba állítsam be őket. Úgy érzem, ez sikerült. Helyette a központjuk meglepően világos és élénk. Ezeknek a karaktereknek tapinthatóan valóságos részük is van annak ellenére, hogy ez mennyire bizarr egy helyzet.”
Hirtelen itt az ideje, hogy kamerállásokat változtassanak, és a csapat izgatottá válik, mikor Stewart és Pattinson a lakókocsijukhoz megy. Természetesen figyelmen kívül hagynak minket, de ez a pillanat határozattan egy későbbi vacsorabeszélgetés lehetőségét nyújtotta.

Míg nem láttuk őt a forgatáson, az újságírók közül az egyik észreveszi Jamie Campbell Bowert, a legismertebb szerepe a Sweeney Todd-ban volt, de későbbiekben Caiusként fogjuk látni a következő két filmben. Sheen egy lágy fekete öltönyt visel, arcát fehérre sminkelik, hogy sápadtabbá tegyék. Kiderül, hogy lesz egy szórakoztató beszélgetésünk vele a második látogatásunk során.

A szünet rövid volt, de mielőtt ezt már tudnánk, a forgatás folytatódik és Aro áll a figyelem középpontjában. Ahogy nézzük a videóvisszajátszást a következő párbeszédet halljuk, ahogy lefelé tesz néhány lépést: „Micsoda boldog meglepetés! Bella még mindezek után. Hát nem csodálatos. Szerettem a happy end-eket. Annyira ritkák.”
Megtorpan, megjegyzést tesz Edward felé, ahogy végignéz Bellán: „A vére annyira vonz téged. Ez szomjassá tesz. Hogy tudsz ilyen közel lenni hozzá?”
Edward válaszol: „Nem minden nehézség nélkül. De most már tudsz mindent, tehát …..”
„Lenyűgöző.” – mondta Aro. „Szeretném látni, hogy kivétel vagy-e a képességeim hatása alól.”
Ez egy drámai pillanat mikor megpróbál olvasni Bella elméjében. Ahogy felismeri, hogy nem tud, felháborítja. „Érdekes. Nem látok semmit.”

Hogy mi történt ezután? Rettenthetetlen olvasók, ez a második nap riportjából kiderül.

A jelenetet számos különböző módon forgatták le beleértve a közeli felvételeket Sheen-ről és hosszabb felvételeket is, amiket szinte minden színészről elkészítettek. Ahogy a különböző beállásokat nézzük és Sheen-t amint 10 különböző alkalommal előadja a párbeszédet, észrevesszük Ashley Greene-t, aki - Alice Cullen-ként tér vissza - a monitorok előtt ül és nem mással beszélget mint aki ezt az egész világot megteremtette: Stephenie Meyer-rel.

Miközben szünetel a felvétel, eközben Melissa Rosenberg-gel beszélgetünk. Elismerte, hogy a második és a harmadik könyv filmre adaptálása sokkal nyugodtabb élmény volt.
„Az alapokat sokkal jobban tudtam írni, szóval nem kellett állandóan kérdéseket feltennem magamnak.” – mondta Rosenberg a New Moon írásakor. „És sokkal erősebb volt a kapcsolatom Stephenie-vel, támogatott az írás közben. Tehát komfortosan éreztem magam, tudod úgy éreztem, hogy egy kis kockázatot is tudok még vállalni valamilyen módon, és ezért úgy hiszem, hogy amit a Twilight során megtanultam az hogy hogyan írjak komolyan és hogyan találjam el a hangulatot. Ebben a világban kényelmesen éreztem magam, biztonságban voltam.”

Néhány órával később, a produkció megváltozik, ugyanis megengedték hogy felfedezzük a Volturi központjának díszletét.

Teljesen zárt, ami David Brisbin tervező mestermunkája, a Volturi központja úgy néz ki, mintha fehér márványból készült volna, amit zöld mészkő hangsúlyoz ki, így eredetinek tűnő olasz hangulatot áraszt az egész. Három szék áll egy emelvény tetején néhány lépésre a padlótól. A középső Aro-é, a fekete székek kartámaszainak végét egy-egy oroszlán fej díszíti. Továbbá a szék bal oldalát fekete szőlők illusztrációja díszíti, míg Aro székének jobb oldalát tüskék jellemzik. A tető kupolás, 6 ablak található körbe rajta.

A díszlet valójában kiegészül egy külső előcsarnokkal, ami a csarnok külső felének szomszédos oldalába csatlakozik. Ez a folyosó öregebb, csontfehér színű ál-márványt vagy követ használtak a belső terem pompás márványa helyett. Ezen kívül hamis szobrok, növények és vonzó meleg környezet vezet a csarnok nagy barna ajtóihoz. Itt van szintén az, amit az írónő mint recepciós területet írt le, mielőtt az előcsarnokba lépnél be.

Miközben lenyűgözött minket a díszlet, keresztülsétálunk sok különböző díszlet között, ahol Pattinson egy kék háttér előtt forgatott.

Sok Twilight fan tudatában van annak, hogy Edward a New Moon nagy részében nem szerepel. Rosenberg és Weitz egy olyan eszközzel élt, hogy a népszerű Pattinson a képernyőn maradjon, mégpedig Edward árnyéka és hangja végigkíséri Bellát, míg igaz szerelme távol van. Edward képe követi Bellát, amint felül egy ismeretlen mögé egy motorra.

Pattinson szürke öltönyt visel nyakkendő nélkül, míg áll a kamera lassan felvételeket készít róla Weitz és CG szakértő utasításokkal látja el. Úgy tűnik, hogy nem mond semmit, de még ebből a távolságból is levertnek tűnik. A szünet közben, Rachelle Lefevre, aki Victoriát alakítja bemutatja unokahúgát Pattinsonak, aki egy meleg mosollyal köszönti. Ezután odamegy Weitz-hez, aki a visszajátszást nézi, amiben keveredik Edward megjelenése Belláéval.

Majdnem vágyakozva mondja Pattinson: „Ez már kész! Befejeztük!”

„Nem. Megint megcsináljuk. Mégegyszer.” – mondta Weitz.

Amíg a felvétel folytatódik, Lefevre egy kis ideig elbeszélget velünk. Victoriaként tér vissza, egyike azoknak a vámpíroknak akik Bellára vadásznak, hogy bosszút álljon szerelme, James halála miatt. Míg Pattinson és Stewart az utóbbi időben a legtöbb időt a stúdióban töltik, Lefevre kizárólag az erdőben forgat a fák között nap mint nap. Elismeri, hogy nem az a kedvenc jelenete.

„Ijesztő volt számomra, mert nem bírom a magasságot, szóval ez egy nagyon érdekes dolog volt: teljesen megrémültem mikor fent voltam és mondták, hogy minden rendben van, forgathatunk. És ha valami történik, csak annyit tudok kinyögni hogy ’Wow’, nem tudom hogy fogom rávenni magam hogy odaugorjak – szabadesésszerű ugrás – azt mondják ’action’ és te megcsinálod.” – mondta Lefevre. ”Ez csak az egyik dolog, ami történik veled, félsz, de közben Victoriaként azt kell tenned, amit mondanak.”

Lefevre közel van már ahhoz, hogy befejezze a New Moon munkálatait, de már alig várja hogy visszatérjen ősszel az Eclipse forgatására, még akkor is ha ez azt jelenti, hogy a végzet eléri őt is, um, elveszíti a fejét. Valójában ez a sorsa, amire a rajongók újra és újra emlékeztetik.

„Nem tudom megmondani, hogy hányszor írtam alá azt az oldalt, ahol elveszítem a fejem.” – mondta Rachelle elkeseredve. „Igazán? Ezt az oldalt akarod, hogy aláírjam? Ezt vagy azt a jelentet íratják alá, mikor első alkalommal jelenünk meg. Szóval mindig a Twilight vagy az Eclipse egy példányát írom alá. Volt idő mikor pontosan tudtam az oldalszámokat.”

Mielőtt tudnánk, hogy az időnk lejárt Lefevre-rel, Weitz elkiáltja magát: „Jó. Jók vagyunk. Váltsunk a következőre.”

Még csak a cast és a stáb felével találkoztunk, de ez volt a végszó arra, hogy elhagyjuk a forgatás. A következő napig.

New Moon forgatás – Második nap

Az első jelenet forgatásának, aminek a szemtanúi vagyunk ma, abban Rob egy hosszú barna (! – trailer-ben piros van rajta, de lehet hogy a próbák során viselt csak barnát, hogy ne koszolják össze a pirosat) köpenyt visel. Gyorsan a kamera elé szalad, felnéz, majd megmerevíti a fájdalom és lezuhan a földre. A második felvételben már több fájdalom van a hangjában, ahogy a földre zuhan, halljuk, ahogy Chris Weitz azt mondja: „Sokkal jobb.” A harmadik kísérletnél már Bellára összpontosítanak, amikor a Volturi egyik tagja (később fedezzük fel, hogy Jane az) eltaszítja és a földre löki Edwardot.

Néhány perccel később, megváltoztatják a kamera szögét és ugyanezt a jelenetet láthatjuk, amikor Jane fájdalmat okoz Edwardnak. Mindezt csak egy kis intéssel éri el, szavak nélkül. Tényleg egy erős vámpír.

Bella közben megpróbál Edward-hoz menni, de ebben Alec megakadályozza.

„Kérlek, állj meg.” – mondja Stewart. „Ne bántsd.”

Első próbán, amin az operatőr beállítja a jelenethez a kamerát, Stewart a szöveget komikus pléhpofával mondja, ami kuncogást vált ki néhány stábtagból. De mikor a felvétel már élesben megy, akkor a várt drámai eltökéltséggel ad elő. A felvétel kiszélesedik Alice Cullen-re (Ashley Greene) amint Edward mellé szalad. A gesztusa arra utal, hogy Edward rendben van.

Amíg Chris a színészekkel beszél a következő jelenetről, van egy kis időnk, hogy elbeszélgessünk az újonc Christopher Heyerdahl-lal, aki Marcus-t alakítja az egyik Volturi tagot. Ez szerep nagy áttörés a brit színész számára és úgy tűnik, hogy jól érzi magát ebben a szerepben. Érdekfeszítésképpen, elárult egy visszaemlékezős jelenetet, amiben Dr. Carlisle Cullen, Aro és ő fegyverszünetet kötött a két fél között hosszú időre a 18. században. A többi újságíró úgy tűnik erre a jelenetre nem számított, hogy belekerül a filmbe, és bezsongtak tőle hogy ez is benne lesz.

Aztán valami meglehetősen furcsa dolog történt. Egy újságíró, aki már több mint 30 filmforgatásán volt, soha nem tapasztalta azt, ami ezután történt. Egy férfi – akiről azt feltételezem, hogy a rendező asszisztense – kijött és elzárta a Volturi központját és bejelentette, hogy a „Vendégeknek el kell hagyniuk a helyszínt.” Ez azt jelentette, hogy nem Ms. Meyer-nek és társaságának, vagy a Summit vezetőinek kellett távoznia a monitorok elől, hanem nekünk – a sajtó képviselőinek. Nos panasz nélkül távoztunk, követtük a film túlságosan is barátságos producerét, Wyck Godfrey-t, akivel egy nappal ezelőtt beszéltünk, és megjegyezte: „Néha történnek dolgok egy filmforgatáson.”

Oh, természetes történnek. De azt a sajtó nem láthatja.

Egy újságíró nem kezd el azon spekulálni, hogy miért kértek meg arra, hogy távozzunk, de határozottan furcsa volt. Amíg mi kint voltunk lehetőségünk volt beszélgetni a tompa Mr. Bower-rel, akit sokan fel fognak ismerni Sweeney Todd-ból, amiben a reménytelenül szerelmes Anthony-t alakította. Bower, aki hamarosan a kétrészes Harry Potter és a halál ereklyéi című filmben fog feltűnni, mint Gellert Grindelwald, rágyújtott egy cigarettára és egy derűs interjút készítettünk vele már amennyire a témák engedték.

„Ahogy a könyvben, a Volturi keveset szerepel, de elkerülhetetlen hogy szerepeljenek ebben a filmben.” – mondta nekünk Bower. „A negyedik filmben visszatérnek és többet is fognak szerepelni. Caius-t alakítom, aki nagyon mérges és dühös a világra, azt hiszem. Nagyon feltűnő jelenség. Annyit lehet látni, mint amennyit a könyvben is szerepel.”

Caius-nak, Bower nagy bosszúságára nincs képessége, ami számára elég fusztráló. (A forgatáson készült interjú hamarosan felkerül majd a Twinform-ra.)

Szerencsére hamar visszatérhettünk a forgatásra, hogy tovább figyelhessük az eseményeket. Ennél a pontnál volt, hogy Meyer elbeszélgetett néhány publicistával. Mi nem tudtuk őt hivatalosan meginterjúvolni (a segítői nagyon ügyesen korlátozták be azt az időt, amennyit a sajtóval tölthet), de nem tudott úgy elmenni, hogy nem köszön el. Elismerte, hogy rengeteg weboldalt már megnézett, de sajnos a Hitfix-ét még nem, de ez reméljük pár héten belül megváltozik. Azt is megtudtuk, hogy a néhány New Moon forgatási látogatása közül ez az egyik, és nincs ott az egész forgatási fázis alatt. Meyer azt is mondta, hogy nagyon elégedett Chris Weitz-zel, mint rendezővel.

Vissza a jelenetekhez, Stewart/Bella még egyszer a figyelem középpontjába kerül. Pattinson még mindig a földön van fájdalomban, mint Edward. Kristen/Bella közben a következő sorokat mondja: ”Állj! Állj! Próbáld ki rajtam! Csak ne bántsd!”

Egy kis szünetet tartanak, majd mosolyogva elmegy: „(Káromkodik) Elvesztettem egy kicsit magam felett az uralmat.”

A stáb nevetésében egy kis feszültség érezhető, figyelembe véve, hogy mi történt egy órával ezelőtt. Végül Stewart-tal Chris Weitz elégedett lesz néhány felvételt követően, utána már a következő jelenetre készülnek.

A színjátszás nem mindig elbűvölő egy élet, a következő jelenetekben ismét Pattinson szerepel, mégpedig a földön vonaglik a fájdalomtól (ahol legalább két órán keresztül volt), Alice megnézi és azt mondja: „Rendben van.” Végül Edward fájdalmát sikerül felvenni, így Robert-nek megengedik hogy visszamenjen a trailer-éhez, de közben csupasz a mellkasa ami miatt a körülöttem lévő hölgyek ájulás közeli állapotba kerültek.

Edward elment, de a stáb folytatja a forgatást. Jane-re összpontosítanak, aki azt a helyet bámulja vészjóslóan, ahol Edward-nak kellene lennie. Különösképpen, Fanning ebben a Volturi ruhában felismerhetetlenül néz ki. Lélegzetelállítóan gyönyörű, sokkal inkább végzősnek néz ki, mint másodéves középiskolásnak, mint ami valójában. Azokon a napokon voltunk a forgatáson, mikor Jane nem mondd semmit. És sajnos Dakota nem beszélgetett velünk.

És hamarosan kiderült, annak a reménye, hogy beszélhettünk Pattinson-nal értelmetlenné vált. Nem számítottunk arra, hogy Stewart köszönni fog, de abban reménykedtünk, hogy Edward ránk szán pár percet hogy válaszoljon pár kérdésre.

Mielőtt elmentünk volna, lehetőséget kaptunk arra, hogy elbeszélgessünk Cameron Bright-tal, Jane ikertestvérének megformálójával, Alec-kal. Bright, brit-kolumbiai tinédszer, aki olyan filmekben szerepelt mint a ’Születés’, a ’Halálos hajsza’, az ’X-men: Az ellenállás vége’ és az ’Ultraviola’.
Elismerte, hogy soha nem olvasta a könyveket, de természetesen megnézte az első filmet mielőtt megérkezett volna a forgatásra.
„Az emberek nagyon megosztottak, szóval fele-fele. Az összes fiú azt mondta, hogy rossz, míg az összes lány szerint jó.” – mondta Bright. „Nekem tulajdonképpen tetszett, nem bántam meg egyáltalán.”

Miután csak néhány nappal ezelőtt kezdődött el számára a forgatás, így a sok kérdésünkre Bright nem tudott válaszolni, de nagyon várja hogy használhassa Alec speciális képességet, mégpedig azt hogy eléri ne érezz semmit – képessége vitathatóan sokkal korlátozottabb mint testvére fájdalom-manipulációja. Bright elismeri, hogy ez egy kicsit furcsa.

„Azt mondom hirtelen: ’Vak vagy!’” – mondta Bright. „Kétségkívül egy király képesség. Főleg Jane-é, igaz? Eléri hogy hirtelen az emberek fájdalmat érezzenek? Csak annyit tudok, amennyit az egyik barátom elmesélt: ’Te vagy az egyik legerősebb, és az egyik leggonoszabb.’ Elégedett vagyok ezzel! Mindenki szereti utálni ezt a kölyköt!”

Bright hamarosan megtudja, hogy a Twilight fanok között is vannak olyanok, akik rajonganak a gonosz szereplőkért.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More