About this blog

2010. június 13., vasárnap

Usa Today interjú - Taylor Lautner, Kristen Stewart és Robert Pattinson

A stáb, aki mozgásban tartja a Twilight gépezetét

Chicago - A vidáman kócos Robert Pattinsonnak olyan ragályos, hangos nevetése van, amit soha nem csinál a vonzó vámpírszerető, Edward Cullen szerepében. Az izmos és elegáns Taylor Lautner zsebméretű, összehasonlítva Jacob Black fenyegető termetű vérfarkas alteregójával. Az alkalmi, de laza viseletű Kristen Stewart-ot igazi szószártyárnak nevezhetjük, szemben az ő mélabús Bella Swan-jával, a középiskolással, aki ennek a két természetfölötti lény vágyainak a tárgya, egy romantikus háború huzavonájának közepén.

Szerencsés lány, igaz? „Igen, de csak a filmben,” mondja Stewart napjaink gótikus hősnőjének életre keltéséről, akinek karaktere az eszméletlen népszerűségnek örvendő Twilight könyvsorozatban jelenik meg (eddig 85 millió eladott példányszámmal). „Én is csak egy átlagos rajongó vagyok. Ha olvastad a történetet és tetszett, és tudtál azonosulni vele, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy beleképzelted magad a történetbe, és nekem lehetőségem van ezt a lehető legmagasabb szinten megtenni.”

A hollywoodi fantázia rendszeresen keveredik a való élettel ennek a három elképesztően vonzó feltörekvő sztárnak. Még egy olyan kulturális vezetőnek, mint Oprah Winfrey, is beletelt egy kis idejébe, hogy lecsillapítsa a kedélyeket az irodalmi mű alapján készült jelenség körül. Mert azon a korai Május reggelen a Twilight-láz csak úgy tombolt a Harpo Studio-ban, amikor a színészek eltűntek a színfalak mögött a csütörtökön adásba kerülő show felvétele után. Az ok? Június 30-án érkezik a most már milliárd dolláros, világszerte ismert franchise harmadik része, az Eclipse.

A színészeket nem hozta zavarba a sikoltozó imádata a többségében női közönségnek, akik sokan fekete Twilight pólóban voltak - mind a Team Edward, mind pedig a Team Jacob kellőképpen képviselve volt - mind a meghatározó filmsorozat iránti szenvedély alapján válogatva, ami Stephenie Meyer szerző négyrészes könyvsorozatán alapul.

„Néha ez olyan jó, az áttérteknek prédikálni,” mondja Pattinson, a 24 éves londoni születésű, egycsapásra szex-szimbólummá vált színész, aki a sikolyok elsőszámú oka. Köszönhetően az elkötelezett híveinek, sikerült felemelkednie a Harry Potter kevésbé ismert mellékszereplőjéből a ’Time's 100 legbefolyásosabb ember a világon’ lista egyikévé, kevesebb, mint három év alatt. Nagy számban meg is jelentek már a Winfrey által szponzorált Eclipse befejezetlen változatának vetítése előtti este. A vetítés után, a rajongók tweetjeinek vihara terjedt szét, teli ’OMG’-okkal, arról, hogy milyen volt a sorozat legjobban várt része, a 2008-as Twilight és a tavalyi New Moon folytatása.

Miután Stewart (20) lelkiismeretesen aláírta Winfrey vendégkönyvét, és Lautne r(18) abbahagyta a szőlődobáló mutatványának gyakorlását, a stábtagok leültek a vajszínű bőrkanapéra, hogy olyan témákról beszéljenek, mint az Eclipse meghatározó pillanatainak újraértelmezése, milyen a többi hírességgel való összefutás, és arról, hogy vajon mit tartogat a jövő a Twilight-utáni életben.

A népszerűség
Először is, a hírnév árnyoldalához tartoznak a paparazzik, akiknek a listáján a Twilight főszereplői ez egyik legkeresettebbek. Mikor a New Moon a mozikba került tavaly novemberben, alig telt el úgy egy nap, hogy ne láttunk volna főcímet Taylor Lautner-ről, és a country üdvöskéről, Taylor Swift-ről, vagy találgatásokat arról, hogy vajon Pattinson és Stewart a való életben is egy párt alkot-e.

Bár az őrület mostanában valamelyest lecsendesedett, a Twilight-ot említő magazinborítók számából ítélve. „Nem tudom, hogy ez e az igazi oka, de az utóbbi évben sokkal jobbak lettünk a bújkálásban,” mondja Pattinson.
„Egyértelműen ez az oka,” ért egyet Stewart. „Mindig kitalálnak egy történetet, ami illeszkedik a képhez. Hogyha nem tudnak csinálni képeket, akkor nincsen sztori se. Most már elég jó rejtőzködők vagyunk.”

Emiatt aztán sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet azokat a pletykákat, hogy kapcsolatban élnek e. Mégis egyértelműen van egyfajta különleges kapcsolat kettejük között, abból is látszik, ahogy játékosan ugratják egymást és ahogy a másik életének személyes dolgaira utalnak. Mondjuk inkább csak azt, hogy nem Lautner volt az, aki az interjú alatt többször is Pattinson lábára tette a kezét.

De az biztos, hogy mindhárman a szívükön viselik a Twilight-tal kapcsolatos kötelezettségeiket, attól függetlenül, hogy ez mit takar. Stewart egy ponton majdnem bepánikolt, attól tartva, hogy rosszul betűzött egy szót a Winfrey-nek való köszönésekor.

Pattinson nevet: „Én majdnem az Oprah-t betűztem rosszul. Majdnem Opera-t írtam.”

A színészek nagyon várták, hogy megtudják, hogy szerepel az Eclipse a közönség előtt a vetítésen, és örömmel hallgatták, hogy minden elem kiemelkedő volt: a horror, a románc, a szerelmi háromszög a karaktereik közt, és a csipetnyi humor is, ami az Edward és Jacob közti versengés alkalmával jelenik meg gyakran. Különösen miután kényes szövetségre lépnek egymással azért, hogy megmentsék Bella-t a vad újszülött vámpírok kóbor bandájától.

Stewart véleménye az Eclipse pozitív fogadtatásáról: „Ez most már egy jól olajozott gépezet. Rengeteg időnk volt, hogy megalapozzuk, miről is szól ez az egész, és rengeteg időnk, hogy átgondoljuk. És ezzel az alkalommal sokkal több pénzt is adtak nekünk. Úgyhogy ez izgalmas.”
Pattinson zavartan néz, majd gyorsan tisztázza Kristen kijelentését: „Mármint a filmre. A költségvetésre.”
Stewart bosszankodik: „Oh, Istenem. Nem, nem. Ez meg sem fordult a fejemben. Úgy értettem, hogy sokkal több pénzt adtak nekünk ahhoz, hogy a film jól nézzen ki!”

A pénz tényleg emelkedett - Stewart és Pattinson állítólag 7,5 millió dollárt vitt haza fejenként, plusz részesedést a nyereségből, Lautner 5 milliót kapott - a gyártási költség 65 millió dollárra emelkedett, ami még mindig szerény összeg, összehasonlítva a hasonló franchise-okkal.

Az a néhány extra dolcsi kifizetődőnek tűnik, főleg az effekteknél. Még Lautner CG farkas alter-egója is aranyosabb, mint a New Moon-ban. „Igen,” mondja a színész félénken. „Nagyon ennivalóan néz ki. Nem tudom, hogy ez volt-e az eredeti cél.”

Egy kis hízelgés után megosztott velünk egy anekdotát is egy jelenetről, amelyben a harapós kedvű ló méretű bestia édesen megbökdösi az orrával Bella-t, a lány pedig megvakarja a fülét.

„Azon a napon elmentem a forgatásra, és felvettem egy szoros szürke spandex ruhát...”

„Volt egy párbeszéd, ahol hozzá kellett beszélnem” magyarázza Stewart. „Úgy voltam vele, 'Hogy fogom ezt megcsinálni Taylor nélkül?'” Szóval ahelyett, hogy a színésznő úgy tett volna, mintha egy hatalmas komputer által animált farkas lenne a közelben, Lautner önként vállalta, hogy beáll helyettesíteni.

„Lényegében úgy néztem ki, mint egy Teletubby,” folytatja Lautner az öltözékével kapcsolatban. „Volt egy lyuk az arcomnál, de minden más el volt takarva. Elég gáz volt. De ja, ott álltam, és tényleg odahajoltam...”

„És én igazából megsimogattam a fejét,” teszi hozzá Stewart.

Ezalatt Pattinson Edward meglehetősen hivatalos lánykérésével küzdött, ami tükrözi azt a tényt, hogy hiába néz ki ez a régi vámpír csak 17 évesnek, mégiscsak az előző század fordulójáról származik.

„Rettegtem a naptól, mikor ez eljön,” mondja Pattinson arról a jelenetről, amit a forgatás legvégére tartogattak. „Amikor először olvastam a forgatókönyvet, azt gondoltam, ez lehetetlen.” Voltak benne utalások hosszú sétára, meg hogy együtt iszogatnak jeges teát a verandán, ezzel érzékeltetve azt, hogy Edward hogyan udvarolt volna Bella-nak a régi időkben, és ettől Pattinson-nak még inkább elszorult a torka. „Ez annyira komoly volt. Végül meggyőztem a producereket, hogy egy kicsit próbáljunk meg eljátszani a dologgal, hogy tudatosan ne legyen ennyire kitalált a karakter. Nem szeretnék egy középkori regény főhőse lenni.”

Mikor Pattinson végre megnézte a jelenetet mégis kellemesen csalódott. „Másmilyennek tűnik, amikor megnézed.”

Az önéletrajzuk minden egyes filmmel nő, a ’sztár’ státuszuk pedig lehetővé teszi számukra azt, hogy a saját régi kedvenceikkel lóghassanak. Habár, gyakrabban, mint gondolnánk, a többi sztár az, akik el vannak kápráztatva tőlük, mikor a Twilight-fan gyerekeiknek kérnek tőlük autogrammot.

„Csináltunk egy képet a tavalyi Oscar-on Ron Howard-dal,” meséli Pattinson. „Úgy gondoltam, hogy ez a legviccesesbb dolog. Megkérdeztem: 'A gyerekeidnek lesz?', erre azt válaszolta: 'Nem, nekem kell. Fel akarom tenni a telefonomra.'” Hogy még érdekesebb legyen a dolog: Howard lánya, Bryce Dallas Howard szerepel az Eclipse-ben.

Sajnos, Pattinson még ne futott össze nagy kedvencével, Jack Nicholson-nal.
Stewart megszólal: „Én már igen.”
Pattinson: „Mi? Mikor találkoztál vele?”
Stewart: „Az Into The Wild/Az út a vadonba vetítésén.” Ez Stewart 2007-es Sean Penn által rendezett drámája. „Pontosan olyan volt, mint amilyennek gondolod.”
Pattinson kicsit bosszúsnak hangzik: „Ezt sose mondtad nekem.”
Lautner bekapcsolódik: „Sose találkoztam vele hivatalosan, de mellette ültem egy Lakers meccsen.”
Pattinson, teljesen elkeseredetten: „Mi van?”

Élet a Twilight-on túl
Következő téma. A trió aktívan próbálja elkerülni a Twilight utáni beskatulyázást azzal, hogy a filmek közt saját projekteket csinálnak. Stewart és Pattinson, akik mindketten könyvmolyok, és vonzódnak a művészetekhez, jó kritikákat kaptak, de az előző két Twilight filmet alulmúló jegyeladást produkáltak legutóbbi filmjeikkel, a lánybandás önéletrajzi ’The Runaways’-szel, és a romantikus melodráma ’Remember Me’-vel.

De folytatják az érettebb szerepek utáni keresgélést. Stewart nagyon lelkes, hogy részt vehet Jack Kerouac ’On The Road’ című művének megfilmesítésében, amit augusztusban kezdenek forgatni. Pattinson mostanában fejezte be a munkát a ’Bel Ami’ című filmben, ami egy 19. századi gazemberről szól, aki a társadalmi ranglétrán törtet előre, felhasználva Kristin Scott Thomas-t, Uma Thurman-t és Christina Ricci-t. Vajon lefektette mind a hármat? „Igen, de ezek egyáltalán nem tipikus szerelmi jelenetek voltak,” mondja. Stewart hozzáteszi: „Mind egy kicsit furcsa volt. Egy kicsit ideges. És egy kicsit meztelen.” Nevetés alakul.

Közben Lautner - a született atléta, aki egy középiskolás futballcsillagot játszik a ’Valentine's Day’ című nagysikerű vígjátékban - úgy látszik, hogy a következő nagy akcióhős címére pályázik a következő szerepeivel az ’Abduction’ című thrillerben és a ’Stretch Armstrong’ című 3D-s kalandfilmben, ami egy izmos játékfigura alapján készül.

Vajon neki is volt egy olyan bábúja, aminek a végtagjait ki lehetett húzni, és nyújtani, mint a karamellát? „Arra nem emlékszem, hogy lett volna ilyen a házunkban, de arra teljesen emlékszem, hogy nyújtottam azt az izét.”

Aztán ugye itt van az újabb Twilight folytatás, a Breaking Dawn, ami jövő év November 18-án startol a mozikban. A negyedik, és feltehetően utolsó könyv annyira tele van élet-meghatározó eseményekkel - az esküvő, első szex Edward és Bella közt, hihetetlenül fájdalmas szülés -, hogy talán két filmet csinálnak egymás után. És talán 3D-ben készül. De a színészek csak a saját részvételüket tudják megerősíteni.

Ami már el van döntve az, hogy a Breaking Dawn rendezője Bill Condon lesz, aki a ’Dreamgirls’-t készítette, és aki az Oscar-jelölt ’Chicago’ forgatókönyvét írta.

Vajon találkoztak már Condon-nal, aki máris felrakott egy levelet a Facebook-ra, hogy megnyugtassa a rajongókat a felől, mennyire nagyra becsüli a hozott anyagot, és hogy a film egyértelműen nem lesz musical, előélete ellenére sem?

Lautner igent bólint.
Pattinson: „Mikor találkoztál vele?”
Lautner: „Egyik nap.”
Stewart: „Megbeszélésetek volt?”
Lautner: „Nem, nem.”
Pattinson: „Én pontosan három estével ezelőtt találkoztam vele.”
Stewart, ál-sértődötten: „Nos, nyilvánvaló, hogy velem nem akar találkozni.”

Susan Wloszczyna-tól, USA Today

Fordította: Edit
Forrás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More