About this blog

2010. március 25., csütörtök

New Moon dokumentáció

Megnéztem a New Moon dokumentációt és mivel gondolom sokatok nem fárasztotta magát a 6 részes angol cucc megnézésével, ezért összeírtam nektek azokat az érdekességeket, amik elhangzottak.
Linkek a youtube videókhoz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


A dokumentáció 6 részből áll:
Life after Twilight
Chris Weitz takes the Helm
The subtle details
A look at production
It’s not magic
Ready for the World

A Life after Twilight részben bemutatják a New Moon-ra már jelentősen megnövekedett rajongótábort, a színészek mesélnek a Twilight premier tapasztalataikról és hogy azóta mennyi változás történt az életükben a sorozatnak és a fanoknak köszönhetően.

A Chris Weitz takes the Helm-ben magát a New Moon rendezőjét ismerhetjük meg kicsit jobban. Chris a kültéri forgatásokon állandóan meleg ruhákba öltözött, a zokniját kívülről ráhúztaa nadrágjára valamint a szünetekben mindig a keze ügyében volt egy bot amivel mindefelé mutogatott és hadonászott. Weitz saját bevallása szerint is már megunta a borotválkozást ezért nem ritkán lehetett sűrű borostával, már-már szakállal látni a forgatáson. Michael Sheen szerint ő egy igazán mitológikus alak, nagyon hasonlít a vámpírokra és a farkasokra is egyaránt: erőteljes vonásai vannak és nagyon művelt (beszél olaszul, franciául), valamint az állandó szőrössége és az ereje is megvan.
A színészek elmesélték, hogy Chris annyira komolyan vette a feladatát rendezőként, hogy írt egy „összefoglalót” arról, hogy hogyan képzeli el az egész film hangulatát, a képi világát, a szereplőket azok jellemeivel, a látványt stb. Az összefoglaló végül már nem pár oldalból állt, hanem szinte már könyvméretű volt. Chris mindegyik szereplő ajtaja elé eljuttatta ezt a ”kis” paksamétát és a lelkükre kötötte, hogy ezt senkinek a világon nem mutathatják meg.

A The subtle details című részben abba nyerhetünk bepillantást, hogy hogyan készültek el a jelmezek, hogyan teremtették meg a film hangulatát. Betekintést kapunk az új Cullen ház belsejébe, valamint azt is megtudhatjuk, hogy Edward öltönyét hosszas munka során készítették el olyanra, amilyen végülis lett, hisz olyan anyagot kerestek aminek érdekes textúrája van, jól mutat a vásznon és a karakter jelleméhez is illik. A Black ház kiválasztása elég egyszerűen ment, kevés keresgélés után ráakadtak a tökéletesre amivel azonban egy kis probléma adódott: zöld volt. A könyvben ugye elég egyértelműen van bemutatva Jacob-ék háza, így nem volt kérdéses, hogy át kell majd festeniük, amihez a tulajdonos nagylelkűen hozzá is járult. A ház a 70-es években épült.
A farkasok öltözékénél egy dologra próbált koncentrálni a jelmeztervező Tish Monaghan: hogy szexis legyen. Ezért döntöttek a szakadtaljú farmershortok mellet (amit az amerikaiak előszeretettel neveznek jorts-nak a jeans és a short összevonásából).
Az olaszországi Marcus ünnepség forgatásához 700 embert használtak fel és mint már írtuk régebben is, az előre felvett statiszták megunták a sok várakozást a napfényen és leléptek, mire a rendező kitalálta azt, hogy szerepeljenek a rajongók ”ünneplő tömegként” a jelenetben. A jelenethez ugye elmaradhatatlanok voltak a piros köpenyek, melyekből 20 változat készült amit
aztán elküldtek Olaszországba ahol az ottani szorgos kezek 700 darabot gyártottak le belőlük.
A Volturi belső terméhez a reneszánsz építészetből merítettek ötleteket, így például zöldmárványt használtak díszítésnek, ami sok toszkán katedrálisra is jellemző. A terem falán magasan olvasható latin szövegek Chris Weitz fejéből pattantak ki, aki imádja a nyelveket. A falakon latin írással olvasható: a törvény mindenek felett (Law of all above), a halálod az életem (your death is my life) és az élet rövid a művészet örök (life is short art is long).

A Look at the productions-ban magáról a forgatás menetéről tudhatunk meg érdekességeket.
A legelső forgatási napon azzal a jelenettel kezdtek, mikor Bella elviszi Jake-hez a motorokat. Itt bővebb betekintést kapunk abba, hogy a motorok leemelését hogyan valósították meg (emelővel csinálták). A sulis parkolós jelenetben Bella születésnapján igazából Kristen is ünnepelt, hisz aznap épp neki is szülinapja volt, amiről nem feledkezett meg a stáb és nagy üdvrivalgással köszöntötték.
A party jelenet forgatásánál, mikor Edward ellöki Jasper-t igazából egyik színész sem vett részt, mindenkinek a dublőrét használták ehhez a jelenethez.
A Jake-Bella szakítós jelenet forgatásakor az eső valóban esett, de mivel nem volt elég erős egy víztartályos autó még rásegített erre, azonban az eső mértékével még így is akadtak gondok, ugyanis annyira erősen nyomatták, hogy a színészek alig bírták elmondani a soraikat mert szó szerint fuldokoltak a sok víztől a szájukban. Az időjárás néha a kezükre játszott néha viszont nem, így esett meg, hogy az egyik napon mikor a rétes jelenetet szerették volna forgatni elkezdett szakadni a hó és pár óra alatt mindent belepett a nagy fehérség. Így kényszermegoldásként bevonultak egy épületbe és zöld háttér előtt felvették a kocsikázós belső jeleneteket (mikor Edward vagy Jake hazaviszi Bellát stb).
A következő részben a Bella mocizik jelenetbe nyerhetünk bepillantást, azonban előtte azt az embert is megismerhetjük aki a filmet fényképezte (Javier Aguirresarobe) érdekesség, hogy a bácsi totál nem beszéli az angolt, külön tolmácsot kapott a forgatásra. Vissza a Bella motorozik részhez: egy kerék nélküli motort rápakoltak egy utánfutóra, ezen volt Kristen is és így húzták. Az út mentén a fákra narancssárga csíkokat erősítettek, hogy Kris tudja hova kell Edward-ot képzelnie. Az egész jelenetet mindössze kétszer kellett megcsinálniuk.
A Bella a vízben jelenetet egy nagy medencében vették fel, amit maga Chris Weitz is letesztelt. A
sima medenece is elég nagy volt azonban Kristen-re még egy 3000 gallonos tartályból is eresztették a vizet, a hullámokat pedig a medence oldalára szerelt mozgatható
táblákkal csinálták. Szegény Kris ezután jól meg is betegedett, hallani is lehet a hangján a jó kis orrdugulást.
A szakítós jelenetnél szintén sikerült megtalálni a stábnak az ideális helyszínt amin viszont hemzsegtek az óriási szúnyogok, valamint a közeli repülőtérről közlekedő gépek zajai miatt is le kellett állniuk párszor.
A következő részben a Volturi-s harcjelenetek forgatásába nyerhetünk bepillantást. Emberi és vámpír szemszögből nézték az egészet, bemutatják a kaszkadőrmunkát és a stáb ismét ünnepeltet köszönt, hiszen ekkor volt Rob születésnapja, akit ajándékként egy tortával és egy márványpadlóhoz való odacsapással lepték meg :D
A forgatás utolsó napját Alice látogatásával és a Bella-Jake csókjelenet forgatásával zárják.

Az It’s not magic-ben megtudhatjuk hogyan készítették el a veszélyesebb, kaszkadőrmunkákat is igénylő jeleneteket valamint ízelítőt kapunk a digitális munkálatokból is.
Kezdésként Victoria vízbeugrásának jelenetébe nyerhetünk bepillantást. Rachelle kaszkadőre egy volt cirkuszi akrobata (Cirque du Soleil) aki olyan jófej volt, hogy Team Victoria feliratú pólókat készített és poén hogy a kaszkadőrmunkálatok feje, J.J Makaro is ebben a pólóban beszél a munkálatokról.
Photobucket
Bella vízbe ugrási jelenetének végső változatában 6-7 különböző elem adta meg azt a hangulatot, amit a filmben is láthattunk, így például maga a sziklafal, a tenger és a többi tényező mind külön külön volt ezeket ollózták össze és például ahogy Bella lenéz a tengerre az sem igazi tenger, hanem számítógéppel csinálták meg.
Újabb meglepő tény, hogy a parkolós szülinapi jelenetnél ugye látjuk a háttérben a Forks-i sulit, azonban ez sem igazi épület, hanem szintén számítógéppel tették oda az utómunkálatok során. A stáb ezt egy sima egyszerű épületektől mentes parkolóban vette fel zöld háttér előtt.
Photobucket
Edward bőrének ragyogása volt az egyik legnehezebb feladat, hiszen nagyon óvatosan kellett kezelniük az effekteket, mert ha valamiből egy kicsit többet tesznek rá, már nevetséges hatást érnek el. A tervező úgy gondolt a ragyogásra, hogy a vámpírok bőre alatt lehet valami olyan amitől ezt a gyémántszerű fényét kapja, ezt tartotta szem előtt az effekt készítésekor valamint a márványokat is sokat tanulmányozták a folyamat során.
A vámpírok futásának kidolgozásakor először egy nagyon kezdetleges elmosódott, lassított variációval rukkoltak elő és mikor összeült a csapat Chris Weitz rendezővel hogy megtervezzék a végleges változatot, neki rögtön megtetszett, azonban a kis bibi az volt, hogy mivel ezt csak egy próbának szánták nem tudták hogyan érték el ezt a mozgást, így újra kellett csinálniuk. A végeredmény nem lett pont ugyanaz mint az első változatnál, de a hasonlóság nagy.

Ready for the world: a munkálatok legvégső szakasza, a már kész filmet összevágják, a szükséges jeleneteket esetleg újragondolják, módosítanak a színeken és nem utolsósorban a film lelkét adó zenét is egybeolvasztják a kész művel. Alexandre Desplat mesél a zenekészítés folyamatáról és a vágószobába is benézhetünk valamint hallhatjuk, ahogy Rob újraszinkronizálja a szakítós jelenetet. A végére még egy kis érdekesség: az Aro és Bella jelenetnél eredetileg Aro felemelte a kezét, hogy lecsapjon Bella-ra ezután szólt volna közbe Alice, de ezt túlságosan is fenyegetőnek érezték ezért inkább módosították ezt a részt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More