About this blog

2009. október 5., hétfő

Filmink - A Rossz Hold Felvirradása I.

new_moon-poster
Az első Twilight film úgy osont a jegypénztárak felé, ahogy egy tolvaj az éjszakában, és az egyik legnagyobb átütő sikerként számontartott film volt a múlt évben. A sorozat viszont még mindig élvezi az emberek érdeklődését, hiszen az év során kétségkívül a legjobban vár filmek egyike The Twilight Saga: New Moon. Ebben a különleges betekintőben a Filmink elbeszélgetett a színészekkel: Kristen Stewart-tal, Robert Pattinson-nal, Taylor Lautner-rel és Dakota Fanning-gel, illetve az új rendezővel, Chris Weitz-zel a film vancouveri forgatásán, a San Diego-ban megrendezett Comic Con-on és L.A.-ben. Ebben a speciális cikkben elárulunk néhány titkot erről a tinédzser vámpír-opuszról.

„Mikor írtam elfelejtettem, hogy ez nem valóság. A történettel együtt éltem, és azt hiszem az emberek az őszintéséget tudják kiolvasni a karakterekből. Ők valóságosak számomra, amíg róluk írok, és úgy gondolom, ezt teszi őket valóságossá az olvasók számára is.”
Stephenie Meyer, a Twilight könyvek szerzője

A sorozat megfilmesítésének gyeplőjének átvétele - egy olyan siker után, ami világszerte 360 millió dollár bevételt hozott a jegypénztárakban - aggodalommal töltene el bárkit. „Igen, kicsit ideges vagyok!” – fedte fel a rendező, Chris Weitz, aki a The Twilight Saga: New Moon vancouveri forgatásán beszélt a Filmink-kel, a sokak által várt múlt évi bombasikerű vámpír-film, a Twilight folytatásáról. Ha bármilyen további nyomás is szükséges lenne, nem más ül a monitorok mögött, mint a sasszemű Stephenie Meyer, az a nő, aki felelős ezért a mérhetetlenül népszerű vámpír-tinédzser-romantikus regény-gyűjteményért, mely megihlette a filmkészítőket is. Azonban úgy látszik, hogy a rendkívüli módon sikeres író jelenléte nem hatalmaskodó. „Meglehetősen csendes, és nem igazán beszél sokat.” – mondta Robert Pattinson. „Igazán jól kijövök vele.”

Fokozza a rajongó tömegek aggódását, nyugtalanságát, az a lesújtó tény, hogy a Twilight rendezője, Catherine Hardwicke-ot (aki eredményesen hagyta kézjegyét az első filmen) nem hívták vissza a folytatás rendezésére.
„Catherine a Twilight-tal figyelemre méltó munkát végzett, de nagyon kimerült.” – mondta Wyck Godfrey, a producer. „Még a film produkciós körútján volt, mikor el lett döntve, hogy lesz második film. Nagyon gyorsan kellett meghatároznunk a New Moon premier dátumát, mely pontosan egy évvel a Twilight után lesz. Ez nem azt jelenti, hogy Catherine Hardwicke nem filmesítheti meg a franchise egyik elkövetkező részét.” – mondta Godfrey, annak ellenére, hogy a rendező David Slade (30 Days of Night, Cukorfalat) már dolgozik a sorozat következő részén, a The Twilight Saga: Eclipse-n. A rendezőt még meg kell nevezni, azonban a negyedik és egyben az utolsó film a sorozatból, a The Twilight Saga: Breaking Dawn megjelenését 2011-re tervezik.

Weitz elsöpörte a kezdeti szkepticizmusokat, amiatt hogy őt nevezték ki rendezőnek. A korai trailereket és az előzetes filmfelvételeket a fanatikus rajongók lelkesen üdvözölték, valamint a The Twilight Saga: New Moon izgatott visszajelzéseket kapott a popkultúra robbanásként ismert eseményen, a Comic Con-on. „Még nem is olvastam a könyveket, mikor megkerestek, de nagyon gyorsan bepótoltam a lemaradásomat.” – mondta Weitz. „Órákra félrevonultam, miközben szó szerint felfaltam a könyveket.”
A referenciái ellenére (A fiúról, Az arany iránytű, Amerikai Pite) a legtöbb rendezőt félelem töltené el, hogy ennyire szeretett franchise-t kell megfilmesíteni. „Természetesen kicsit félek, de úgy tekintek erre az egészre, mint egy bónuszra, és a film rendkívüli stábjára.” – mondta Weitz. „Nem kellett azzal bajlódnom, hogy megtaláljam ezeket a csodálatos színészeket. Nagyon rövid idő alatt csináltuk meg, de többé-kevésbé kész vagyok, a New Moon az előzetes terveket követi, November 19-én kerül a mozikba.”

A film megfelelő jelenettel indul, Bella (Kristen Stewart) 18. születésnapjával. Szíve választottja Edward Cullen (Robert Pattinson) és pót-vérszívó családja egy bulit szervez számára. Amíg kicsomagol egy ajándékot, Bella megvágja az ujját, amitől Edward bátyján, Jasperen (Jackson Rathbone) vad őrjöngés tör ki. Jazz megtámadja Bellát, de Edward a védelmére kel. Az incidens miatt Edward úgy dönt, hogy megszakítja a kapcsolatukat Bella saját érdekében, ő és a családja elköltöznek a kisvárosból, Forks-ból. Bella szívét összetörték: mély, fojtogató depresszióba süllyed. „Nem pontosan ugyanúgy fog kezdődni.” – mondta Chris Weitz mikor mennyire lesz hűséges a film a könyvhöz. „Nem narrációval fog kezdődni (mint a Twilight – a fordító). Egy kicsit másképp fog kezdődni – stilizált módon… de végülis ez egy titok. Maga a könyv egy álom sorozattal kezdődik, szóval végig fogunk menni egy ilyen meglehetősen egyszerű álomképsoron.”

Ahogy a film cselekménye a hónapok során előrehalad, úgy Bella is felfedezi azokat az adrenalin löketeket – mint például a motorozás – amik elősegítik, hogy „hallja” Edward hangját a fejében. Vigasztalásra lel egy egyre mélyülő barátságban, mely a helyes Jacob Black-kel (Taylor Lautner) alakul ki, natív amerikai gyermekkori barátjával. Jacob egyszerű természete nyugtató hatással van rá, újra megerősíti Bellát, de hamarosan rájön arra, hogy Jacob valójában egy vérfarkas. Ő és a falka megvédi a gonosz vámpíroktól Laurent-től (Edi Gathegi) és Victoriától (Rachelle Lefevre), akik visszatértek Forks-ba miután legyőzték őket Cullenek az előző filmben. Eközben a kommunikáció hiánya ahhoz vezet, hogy Edward azt hiszi, hogy Bella megölte magát. A szomorúság és a bűntudat miatt összeomlik, ezért Edward elmenekül Olaszországba felprovokálni a Volturit, a vámpírok királyi családját, akik képesek megölni őt…

Eltekintve Chirs Weitz kinevezesétől, mint rendező, a New Moon tele van változásokkal. Robert Pattinson, aki központi erőt képzett az első filmben, nagyrészt jelen lesz az egész film során. „Edward a hangja által van jelen a könyvben.” – magyarázta a színész. „Úgy vélem az elég rossz lenne, ha csak a hangom lenne benne a filmben, szóval ezért rakták bele ezeket a hallucinációkat, és ezekben a félig látható jelenésekben fogok feltűnni.” Ezt az űrt tölti be Taylor Lautner, akinek a karaktere Jacob Black sokkal nagyobb szerepet játszik ezen időszakban. Egy enyhe vita alakult ki, mert a film producerei úgy gondolták, hogy új színészt keresnek erre a szerepre attól félve, hogy a tapasztalatlan Lautner nem tud megbirkózni ezzel a feladattal. A fiatal színész visszavágott, hiszen nem csak azért kampányolt, hogy megtarthassa a szerepet, hanem fizikailag is teljesen átalakult – kigyúrta a testét az edzőteremben és 15 kilógrammnyi izmot szedett fel. „Mikor a Twilight-ot forgattam tudtam, hogy Jacob karaktere sokat változik, és ha továbbra is őt akartam alakítani, ezért sokat kellett tennem.” – mondta Lautner. „Szóval, mikor befejeztem a Twilight-ot, elkezdtem edzőterembe járni.”

Szintén újdonság a Volturi, a vámpírok egy szervezett klánja, akik betartatják a vámpírvilág törvényeit. Őket vezeti a rosszindulatú és bájosan fenyegető Aro, akit a brit színész Michael Sheen alakít. „Michael szerepe nagyon fontos, mert ő a vámpírok feje.” – magyarázza a rendező, Chris Weitz. „Számomra ez a nagyszerű színész, mindenre képes. Erőszakosan üldöztem Michael-t. Ő briliáns és rendkívül intelligens. Aro a felszínen nagyon bájos és barátságos házigazda, de ez alatt egy óriási fenyegetés lapul, azt hiszem Michael Sheen ezt teljes mértékben át tudja adni. Egy váratlanul ijesztő Aro-t láthatunk majd.” Aro egyik legkegyetlenebb támogatója a szadista Jane, akit Dakota Fanning alakít. „Nagyon gonosz vagyok.” – mondta a színésznő.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More