About this blog

2009. október 31., szombat

The Sydney Morning Herald - Interjú a vámpírral

Ha megkérdezed Robert Pattinson-t, hogyan kezeli a körülötte lévő globális hisztériát, akkor azt mondja: „Remélem jól.” Majd átfuttatja a kezét a zilált hajában (ami egy jel, hogy nyugtalan) és hozzáteszi: „Ez még mindig valahogy új.”

Már majd 12 hónap telt el, mióta az Alkonyat berobbant a köztudatba. 12 hónapja, hogy megpillantottuk az érzékeny, kínzott és rendkívül jóképű vámpírt, Edward Cullen-t, Stephenie Meyer masszívan népszerű regényéből. 12 hónapja, hogy Pattinson – a 23 éves angol színész, aki a férfias tinédzser vámpírt alakítja – nemzetközi szívtipró lett.
Az egyik percben van egy kis szerepe a két Harry Potter filmben (ő játssza Cedric Diggory-t a Tűz serlegében és a Főnix rendjében). A másikban ő a tárgya minden fiatal lány vonzalmának. Most is a hotelszobája előtt sikítoznak. Franciaországban van, hogy promotálja az Újholdat, az Alkonyat következő részét (összesen 4 regény van). Akármikor az ablak közelébe megy dohányozni, egyre hangosabb zaj tör ki lent az utcán.
„Őszintén szólva, még mindig nem igazán értem, hogy mi történik.” - mondja. „Tegnap, lent ebédeltem az utcán. Pár órája ott voltunk ezen a helyen és hirtelen vagy 400 ember volt odakint az utcán. Annyira őrületes volt és most már mindig ilyen.” Ha Pattinson nem tanulta még meg kezelni ezt a globális hisztériát, hogyan fog megbirkózni vele, ha jövő hónapban kijön az Újhold? „Ha kijön a második, majd meglátom. Javarészt nagymértékben figyelmen kívül tudom hagyni a dolgokat, és valahogy tettetni, hogy ez nem igazából történik.” - mondja hátborzongató nyugodtan.
„Semmit sem veszek belőlük komolyan. Ez egy munka és egy olyan amit szeretek, de a lányok Edward-ért kiabálnak nem Robert-ért. Még mindig nem tudok randit leszervezni.” Pattinson hónapok óta ezt mondogatja. Nem kommentálja állítólagos együttlétét színésztársával Kristen Stewart-tal, aki Bellát játssza. Talán stúdióutasítás, hogy egyedülállónak tűnjön? Valószínűleg fellendíti a jegyeladásokat.
Az igazi ok amiért Pattinson ennyire nyugodt, egyszerű: „Nem én vagyok a második film főszereplője. Taylor (Lautner) az.” Vigyorog. „Én Bella álmaiban tűnök fel. Szóval benne vagyok, de a hangsúly nem rajtam van. Van néhány jelentős pillanatom az elején…és a végén. Én inkább mellékszereplő vagyok ebben, ezért érzem magam ennyire szabadnak. Nem kellett foglalkoznom az első részből semmilyen hülyeséggel. Nem kellett tartanom a filmet vagy a rajongók miatt aggódnom. Azt hiszem jobban dolgoztam ezen a nyomások nélkül.”
Pattinson rendkívül sármos. A saját generációja Johnny Depp-jének nevezték, a Glamour magazin a Legszexisebb ember a Földön címmel, az Entertainment Tonight a Fő Izompacsirtának, a Rolling Stone pedig a Legdögösebb Színésznek választotta meg.
Mint Deppnek, neki is megvan ugyan az az aszimmetrikus szépsége, ugyan az a nagyszerű kisfiús arca. 185 cm magas, szikár és ő is áraszt egy férfias nőiességet. Depp is tinibálványként kezdte mielőtt elkezdte ezt az imázst ádázul lerombolni. Pont, mint Pattinson. „A Harry Potter után csinálhattam volna sokkal több tini filmet is.” - mondja Pattinson. Ehelyett a fiatal Salvador Dali-t játszotta, akinek románca volt a költő Federico Garcia Lorca-val, az ez évi Little Ashes-ben. „Meg kellett csinálnom az összes kemény, homoszexuális szex jelenetet, amikor még egy lánnyal sem volt még filmben szex jelenetem.” - nevet. „Annyi különböző filmre jelentkeztem, hogy így nehezebb lesz besorolni, mint a vámpír fickó.” Ebbe beletartozik a Remember Me, az ausztrál szépséggel Emilie de Ravin-nal a Lost-ból, és az Unbound Captives Hugh Jackman-nal – de erről többet később.
Az Alkonyat előtt, Pattinson már a határán volt, hogy otthagyja a színészetet a zene javára. „A színészetnél, egy csomó jelenetet csinálsz, ami nem is igazán kötődik hozzád, és nem igazán tudod, hogy néha egyáltalán miért válogatnak be.” - nevet. Ő „megérti” a zenét. 5 éves kora óta zongorázik. Komponál és énekel. A második természete. A színészet nem. Még mindig kényelmetlenül érzi magát a kamera előtt.
Pattinson-nak remek hangja van és két számot ad elő az Alkonyatban – amit már megbánt. „Amikor az első film kijött úgy éreztem magam mint egy komplett hülye.” - mondja. „Olyan volt, mintha királynak akarnék látszani, mint Eminem. Tudod, szerepelni a filmben, majd megcsinálni a betétdalt is. De nem néztem ki királyul, csak nevetségesen.”
Pattinson-nál az önbizalom hiánya megrázó mégis megnyerő. Megdicséred az éneklése miatt és témát változtat. Megdicséred az előadását és azt mondja, hogy dilis vagy. De jelenleg kitart a színjátszás mellett, mert zenészként „éhen halna”.
Pattinson-nak két nővére van – Lizzy, egy zenész, aki az Aurora nevű bandában van; és Victoria, aki tudósító. Édesapja elsőrangú autókat importál, édesanyja pedig egy modell ügynökségnél dolgozott. Édesapja volt az, aki arra biztatta, hogy a színészetet folytassa (hogy lányokkal találkozzon). Szóval modellkedett, szerepelt néhány amatőr színházi darabban és a tévében.
De most mennie kell. Várja a repülőgép. Ásít egyet, fáradtnak tűnik. Szóval hogyan lazít? „Nem igazán kell bármit is csinálnom, hogy kikapcsolódjak vagy elszabaduljak mert minden érdeklődési köröm a munkám része.” mondja. „Például filmeket nézek inspirálásképpen, hogy megcsináljak más filmeket. Olvasok, hogy ösztönözzön. Zenét hallgatok, hogy ihletet adjon a zene írásra. Minden amit csinálok, létrehoz valamit.”

Pattinson következő filmje az Unbound Captives. Nemrég találkozott Jackman-nel Japánban, hogy megismerjék egymást a film előtt. „Elmentünk karaokézni,” nevet. „ABBA dalokat énekeltünk, elég vicces volt. Ez egy kicsit olyan volt, hogy ki tud jobban ABBA dalokat énekelni.” Ki nyert? „Azt hiszem ő, de csak azért mert többet tud inni mint én és még mindig jól tud énekelni. Ő egy remek srác és igazán várom, hogy csináljuk a filmet.” Ahogy mi is. A legszexisebb élő ember találkozik a legszexisebb férfival a Földön – ez érdekes lesz.

A Twilight Saga: New Moon november 19-én kerül a mozikban az USA-ban. (Nálunk november 20-án.)

Megjegyzések
Pattinson dohányzása az interjú alatt. Körülbelül az interjú közepére kifogyott a cigiből. Úgy döntött kiszalad a folyosóra, hogy hátha kölcsön tud kérni valamelyik vendégtől. Amikor a francia személyzet – akik normális esetben közömbösek, nyugodtak és összeszedettek – meglátták Robert-et, autogramm-kérő rajongók tömegévé változtak. Pattinson-nak gyorsan vissza kellett rohanni a biztonságot rejtő szobába. Láthatólag elbátortalanította ez a kirohanás.
- 2009. OKTÓBER
VIA

Fordította: Niki

2 megjegyzés:

Szimpatikus válaszok...
Köszönjük Rob! :)

Ez nagyon jó cikk! :D Sokat nevettem. Olyan Robos. De még az újságíró kommentárjai is. :D

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More