About this blog

2010. július 28., szerda

Flare magazin - Dakota Fanning

Erin Magner-től

16 éves, Valentino-t visel, ugyanaz a publicistája mint Johnny Depp-nek, dolgozott Julia Roberts-cel, Tom Cruise-zal és Robert De Niro-val mindezt a bálja előtt.

Dakota Fanning összekuporodik a fotóstúdió díványának az egyik sarkában, az ajkai kandírozott-alma piros színűre rúzsozva. Megfakult fekete farmer-legginget, tűsarkút, egy laza fehér trikót és fekete melltartót visel, ami megfűszerezi a póló nyakkivágását. Metsző, éles kék szemeivel és porcelán bababőrével, könnyű lenne összetéveszteni, ebben a pillanatban, egy szolgálaton kívüli modellel. Igen, ez a kislány, aki a 2005-ös Világok harca premierjén egy Little Bo Peep gigszer után igazi divatmániássá vált - ezt merjük mondani - kissé ijesztő.
Ennek nem kellene meglepőnek lennie. Végtére is, láttunk a mostani 16 éves színészről paparazzi képeket amint Los Angeles utcáin sétál egy szakadt harisnyában, pimaszos kinézetben. Láthattunk ugrabugrálni a színpadon egy pink szaténfűzőben, mint a rocksztár, Cherie Currieként és Valentino-ban pompázni a The Runaways és New Moon premierjén, amiben egy gonosz vámpírt alakít.
Mégis, ahogy elkezd beszélni, egyértelmű, hogy bimbózó stílusikonná válhat, Fanning nem viselkedik sablonosan. Valójában, azt elismeri, hogy ez az első alkalom az életében hogy rúzs van rajta – habár elkezdett fekete szemhéjtust használni. Mint bámilyen más középiskolás végzős, keresztezi majd nem keresztezi lábait ahogy beszél és babrálja a haját.
„Normális életem van, mikor nem dolgozom,” ragaszkodva ehhez - hozzáteszi, hogy a legboldogabb mikor a családjával lehet otthon, és a barátaival az iskolából, az Észak Hollywood-i Campbell Hall-ból, ahol tagja a vezérszurolók csapatának és tavaly megkoronázták bálkirályőnek. „Nem tudom de manapság az embereknek együtt kell csinálniuk dolgokat. Egyszerűen csak jó olyan emberekkel körülvenni magad, akik törődnek veled és a legjobban ismernek.” Szóval nem voltak vad hotelpartik Robert Pattinson-nal és Taylor Lautner-rel, míg forgatták a The Twilight Saga: Eclipse-t Vancourver-ben? Egymásodperces gondolkodás után, a következőket mondja, „Én és Kristen [Stewart] voltunk egyszer bowling-ozni.” Nyilvánvaló, hogy ez a tinédzser nem érdekelt abban hogy kiszolgálja a paparazzik igényeit hisztikkel vagy előre kiszámítható lázadó viselkedéssel.
Gondolhatod, hogy ez az attitűd Fanning-et nagyon megkülönbözteti Hollywood-i tinédzser társaitól. Annak ellenére, hogy több mint egy évtizede áll a kamerák előtt, tudnivaló róla, hogy alázatos és jóindulatú azokkal akik egy hosszabb szünet után még mindig lámpalázasok. Bár szerepelt az évtized néhány kasszasikerében soha nem pöffeszkedik nyalábnyi bevásárlótáskákkal. Továbbra is címlapokon szerepel, azonban nem azzal hogy melyik Disney sztárral randizik, hanem egyedül életrajza, és az elvégzett munka ereje által.
„Dakota egy igazán két lábbal a földön álló családból jön, és tudom hogy mennyire fontos ez egy gyereksztár esetén,” magyarázza Cherie Currie, az Runaways 1970-es évekbeli valódi énekese, aki tucatnyi órát töltött Fanning-gel a film forgatása közben, hogy segítsen megismerni a karaktert. Habár Fanning meggyőző volt, mint zavart-drogos Currie, a sztártinédzser élete nem is tudott volna távolabb állni a korábbi rockénekesétől. (Currie, mint láncfűrészes művész dolgozik, aki fafaragványokat készít.) 12 éves húgával, Ellie-vel együtt, aki szintén színészpalánta, Fanning a szüleivel él L.A. külvárosában és részese a rendszeres családi kiruccanásoknak.
„Dakota igazán hálás a fiatalságáért és ki is élvezi azt.” teszi hozzá Robin Matthews, aki közel került a színésznőhöz, mint a New Moon, a The Runaways és az Eclipse, a legújabb Twilight rész sminkmestere. „Nem próbál meg gyorsan felnőni, sok embertől eltérően Hollywood-ban. Az életében ott van ez a kettőség, mikor igazán felnőtt lehet és egy egész filmet visz a hátán, de ő is csak egy átlagos tizenéves lány, aki szeret középiskolába járni és filmeket nézni.”
Jól támasztja ezt alá: a The Twilight Saga, amihez Fanning is csatlakozott, de mint a legtöbb 16 éves lánya világon, ő is rajongója volt a könyveknek. Mint Jane – egy manószerű, gonoszkodó, a kínzásokat élvező vámpír, aki Bella és Edward számára kijutott – Fanning-nek ez az első gonosz szerepe. „Kristen az egyik legjobb barátom, szóval igazán vicces volt az ellenségét alakítani az Eclipse-ben,” mondja Fanning. „Annyira hozzászoktunk, hogy Joan-ként és Cherie-ként látjuk egymást [a The Runaways forgatásán], teljesen más ruhákban és gondolkodásmódban léteztünk. De ez a színjátszás, és amikor elkiáltják hogy ’Ennyi!’, visszatérhetsz a normális önmagadhoz.”
Mikor Fanning azt mondja „legjobb barátok”, nem csak fényesíti a kapcsolatukat a reklám kedvéért – ugyanolyan valószínűtlennek tűnhet a barátságuk mint ami egy szomszéd lány és egy látszólagos mogorva sztár között kialakulhat. „Mint a borsó és a héja,” erősíti meg Matthews. „Sokmindenben hasonlóak. Ez valamiféle puhatolódzás volt, mikor először találkoztak a New Moon-nál tudva hogy együtt fogják megcsinálni a The Runaways-t… Nem voltak abban biztosak, hogy mit gondoljanak a másikról, de azonnal jól kijöttek és azóta is közel állnak egymáshoz.”
Közös vonás a két színésznő között? Mindketten dolgoztak már a képernyőn tizedik születésnapjuk előtt. Hannah Dakota Fanning a georgiai Conyers-ben született, a színésznő a helyi színházban kezdte és csak 5 éves volt, mikor egy Tide reklámban tűnt fel. Azután, egy ügynök ösztönzésére Fanning L.A.-be költözött, hogy a színjátszást teljesértékűen űzhesse. Kihívásokkal teli szerepek sora következett, szemben a legtöbb tehetséges színésznővel, korához képest már három álommunkán van túl: úgy mint Robert De Niro zavart gyermekeként a Bújócskában (2005); mint egy kis-akció hős Tom Cruise mellett a Világok harcában (2005); és mint Sean Penn koraérett lányaként a Nevem Sam-ben (ezen 2001-es szerepért jelölték a Screen Actors Guild Award-ra, és ezzel ő a legfiatalabb jelölt – csupán 8 éves volt ekkor.)
„Soha nem fogom elfelejteni mikor együtt néztük az ikertestvéremmel, Marie-vel a Tűzben edzett férfit, és mindketten egyszerre fordultunk a másikhoz és azt mondtuk ’Ki a fene ez a lány?’” mondja Currie, aki ragaszkodik ahhoz, hogy Fanning egyike kedvenc színésznőinek mióta [Dakota] csatlakozott a The Runaways stábjához. „Annyira szuper volt ezen hatalmas színészek oldalán látni, csak ragyogott.” És a korábbi vörösszőnyeges designeröltözékei által kiváltott visszhangokból ítélve, Fanning Hollywood-i profiljában divatérzékenységét ugyanolyan nagyra tartják mint amennyire színészi képességeit. „Igazán jó érzéke van a divathoz, eleganciához… hihetetlenül csodálatos,” ömleng Matthews. „Mindig helyes cipő van rajta, vagy az egyik legklasszabb farmer, amit valaha is láttál.”

A beismerten divatimádó Fanning láthatóan újra erő kap, mikor az öltözködésére terelődik szó. Elismeri hogy „sötét passzos farmerekben és fehér trikókban” a legboldogabb, habár van valamiféle vonzalma az ultramagassarkúk, teshezálló magasderekű szoknyák és más Alexandre Wang és az Olsen ikrek Elizabeth and James kollekciójának darabjai iránt. Annak ellenére, hogy az A-listás stylist, Sarah Paster öltözteti a vörösszőnyegekre és más eseményekre, korábbi szerepei szintén hatással voltak a grungeglam stílusérzékenységére. „A Push-ban/Az energiában, ezeket a Doc Martens-en darabokat hordtam,” mondja, utalva a 2009-es thrillere, amiben a karaktere a jövőbe látott. „Jó bennük lenni, kényelmesek. Teljesen hatással voltak a stílusomra… mostmár minden egyes nap hordom őket.”
Fanning beismeri, hogy nem szokott divatblogokat olvasni – a régi vágású magazinokhoz húz a szíve –de látja a hasonlóságot azon tapasztalatai, amiket fiatal színésznőként élt át valamint a tinédzser bloggerezők, mint Tavi helyzete között, akik azért küzdenek hogy komolyan vegyék őket fiatalságuk ellenére. „Szerencsés voltam, hogy néhány igazán nagyszerű emberrel dolgozhattam, akik értékelték a véleményem, hiába nem töltöttem be a 18-at. Azt hiszem sok ember gondolja úgy azok a történetek amik a gyerekekről szólnak és amiken ők mennek keresztül nem fontosak,” mélázik Fanning. „Csak azt mondom, hogy így lenne tisztességes. Amit imádok a színészetben, hogy „hangot” ad valakinek – figyelnek rá, nem számít hogy hány éves az illető.”
Más színésznők az ő korában talán megpróbálnák a hangjukat hallatni a divattrendek által vagy kiadnának pop albumokat, de Fanning azt emeli ki, hogy most számára a színészet az egyetlen út. Habár felfedte, hogy azt fontolgatja időt szakít egy főiskolára, hogy pszichológiát tanulhasson, („Nem gondoltam semmilyen iskolára különösképpen, csak ötletelek.”) végülis a jövőjében Jodie Foster-t tekinti példaképének. „Nagyon fiatalon kezdte, és még mindig annyira sikeres és tiszteletreméltó,” mondja Fanning. „Csak remélheted, hogy ebből kijut neked valamennyi.” Szóval mit szeretne Fanning, mit mondjanak róla mikor annyi éves lesz mint most Foster? Egy pillanatnyi elmélkedés után, a következőket válaszolja, „Remélem, hogy az embereket meg fogja mozgatni valami amit tettem vagy segíthetek valakinek aki kemény időszakon esik át… hogy hű maradjak önmagamhoz, és továbbra is kedves személyiség legyek.”

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More