About this blog

2009. december 23., szerda

Rolling Stone Magazin: Taylor Lautner vad utazása

Tinédzser farkas
Taylor Launter vad utazása, a harcművészetektől az Újholdig

Neil Strauss által

„Szívtál valaha egy csík kokaint?”
„Egy csík kokaint?!” kérdezi a 17 éves Taylor Lautner. „Nem. Soha nem fogyasztottam semmilyen kábítószert.”
Az észak-hollywoodi Xtreme Harcművészet központjának tornaszőnyegén ülünk. És megpróbálunk, olyan keményen amennyire csak tudunk Lautner-en valami piszokságot találni.
Két nappal korábban Lautner befejezte Vancouver-ben az Eclipse forgatását, Stephenie Meyer tinédzser románcon alapuló bestseller könyvsorozatának, a Twilight-nak a harmadik részét, mely egy szerelmi háromszögről szól egy csonka családból származó lány, egy túlvédelmező vámpír - akinek intimitási problémái vannak - és egy baráti szerepbe ragadt szerelmes vérfarkas között.
Mint minden 16 év alatti tudja, Lautner az utóbbi férfiállatot, Jacob-ot alakítja. 8 hasizommal. Napbarnított, finoman kidolgozott arccal. Hófehér mosollyal. És fedhetetlen Disney-szerű hírnévvel, amit megkísérelünk lerombolni.
Habár L. A. közelében él évek óta, különös módon nem volt ötlete, hogy hol csináljuk meg az interjút. Úgyhogy azt javasoltam, hogy el kellene menni meglátogatni azt a személyt, aki pályafutásának a kulcsa, aki nélkül ez nem lett volna lehetséges: Mike Chat az, akit a kék Power Ranger-ként ismerhetünk, és több mint fontos Lautner számára, az Xtreme Harcművészet alapítója, a színpadi harcok iskolájáé, ami a 11 éves világbajnok karate-bajnokot átváltoztatta egy 17 éves szupersztárrá, a rajongások tárgyává. A stúdión kívül, a 11 éves Lautner-ről három életnagyságú fotó díszíti az üveg ablakokat. És három paparazzi várt rá hogy felbukkanjon.
Lautner egy fekete Xtreme harcművészeti trikót visel hozzá illő szabadidőnadrággal. Ahogy a kikérdezés sorozata folytatódik, egyre inkább kényelmetlenebbül érzi magát.

Még egyszer sem szívtál marihuánát?
Nem.
Mi a helyzet a cigarettával?
Nem.
Nem is próbáltad letüdőzés nélkül sem?
Nem.
Letartóztattak már valaha?
Nem.
Mit szólsz a blicceléshez? Mi az a legrosszabb közlekedési szabálysértés, amit valaha is tettél?
Soha nem tettem ilyet. Wow. Ez érdekes.
Vizeltél már le köztulajdont? Előfordult valaha is?
Köztulajdont?
Például sikátorban vagy egy parkban egy padot.
Azt hiszem erdőben, ligetben vészhelyzet esetén.
Ez nem számít. Mi a helyzet az ivással? Voltál már valaha részeg?
Nem.
Gyerünk, ezt nem hiszem el.
Mindenre csak nemmel tudok válaszolni.
Rendben, szóval voltál már ezelőtt részeg és láttál már pornót is.
Rendben, rendben. Igen, rajtad áll az értelmezés.
Szóval ha voltál már részeg, mi a gond azzal ha ezt elmondod? Nincs ezzel semmi baj.
Kérdezhetek valamit?
Persze.
Mit csináltál Zac Efron-nal mikor meginterjúvoltad?

Taylor Lautner nincs hozzászokva az ilyesfajta interjúhoz. Egy teljes napot fogunk együtt tölteni, harcművészkedni, paparazzikat elkerülni és steak-et enni. És beszélgetni. Sokat.
Ez egyszóval: furcsa lesz.
Ez azért van, mert Lautner nem igazán egy sztár. Most ő egy jelenség. Otthonán kívül, ahol a szüleivel és húgával él, nem kevesebb, mint 12 paparazzi jármű leselkedik. Három könyvet írtak róla, számtalan rajongói honlapja van, és minden héten a bulvárlapok friss spekulációkat tálalnak Taylor Swift-tel való kapcsolatáról. Minden rajongó és újságíró vadászik rá, megszállottai, de nem igazán láttuk még másban. Néhány szerepet kivéve, színészi tapasztalatai négy kifogástalan a sorozat első adaptációjának, a Twilight jeleneteitől eltekintve igen korlátozottak.
Lautner messze kiemelkedően többet szerepel a folytatásban, a New Moon-ban, majdnem annyi vászon-időt kap, mint a tűnődő Robert Pattinson, aki a vámpír Edward-ot alakítja. „Ez bárkivel megtörténhetett volna, aki Jacob-ot játssza.” mondta szerényen Lautner. „Eléggé szerencsés voltam ahhoz, hogy én legyek az, aki megkapja ezt a lehetőséget. Annyira hálás vagyok. Ez a Twilight. Ami engem illet, ez nem én vagyok.”

Lautner-nek eredetileg nem feltétlenül kellene szerepelnie a New Moon-ban, mert a két könyv között, a karaktere átváltozik egy pöttöm fiúcskából egy hatalmas férfivá. Tehát amint a Twilight forgatása véget ért, mielőtt az új rendezőt megbízták volna a New Moon rendezésével, Lautner elkezdett felkészülni a szereplőválogatásra – protein shake-et ivott, minden két órában evett és addig edzett, amíg 20 fontnyi izmot magára nem szedett. Színésztársai kiálltak Lautner mellett, Chris Weitz-től, a New Moon új rendezőjétől ígéretet kapott ha felszed még 10 fontnyi izmot, ezt ő teljesítette, nem csak a szerepet nyerte el, de a tinédzser lányok szívét is.
„Sok figyelmet kap, mert izmos.” mondta Kristen Stewart, aki Bellát alakítja a Twilight filmekben, és aki Lautner legközelebbi barátjává vált a forgatáson. „De úgy vélem, amint kijön a film, az emberek rájönnek, hogy nem ezért kapta meg a munkát.”
Habár a hírnév Lautner számára később jött el, mint Stewart és Pattinson számára, úgy tűnik sokkal könnyebben kezeli. „Nézz Kristen Stewart-ra és Robert Pattinson-ra, és a sikerük miatt szerencsétlennek tűnnek.” mondta egy hollywoodi producer. „Taylor olyan, mint egy kölyök a cukorka boltban. Nagyon boldog és izgatott.”

„Láttad a New Moon-t?!” kiált fel vadul vigyorogva Lautner. „Még nem láttam a filmet. Milyen volt a CGI? Hogy néznek ki a farkasok? Mi a helyzet a hátraszaltóval a végén, mikor átalakulok farkassá?”
Egy tornaszőnyegen áll az Xtreme Harcművészeti stúdió egyik sarkában. A film három hétre van a bemutatás dátumától, a végső vágást még mindig csinálják. „Szóval csak ugrok és átváltozok farkassá?” folytatja a kérdések sortüzét, amint elvégez egy tökéletes dupla szaltót.
Odamegy Chat-hez, a vékony, szívós és izmos kínai-thai-amerikaihoz, aki fiatalabbnak néz ki a 34 événél. Chat korábbi harcművészeti bajnok és színész, akinek XMA technikáját 725 iskolában engedélyeztették országszerte. Nehéz eldönteni vajon Chat mint nevelési lépcsőfokként gondol a színészetre, vagy vajon azt reméli, hogy a tanítványai a TV show-kban és filmekben segítik harcművészeti stílusának népszerűsítését. Akárhogyis, fontosabb a klassz kinézet, mint a harc, az Xtreme Harcművészet ezen az úton jár.
„Mutass neki egy bo-t.” utasítja Chat. A kapcsolat mentor és a tanítvány között szokatlannak tűnik. Lautner Chat messze legnagyobb sikertörténete, de túlnőtt az Xtreme Harcművészetek világán, évek óta nem versenyzett. 5” 9’ magas (kb. 182 cm), jó felépítésű de távol a hatásostól, Lautner úgy tűnik az engedelmes tinédzser és független felnőtt szakadéka között balanszírozik.
Lautner felveszi a bo-t és nyugtalannak tűnik, hogy nem csinálhatja ezt többé. Ennek ellenére elkezdi forgatni a kezeiben, a háta mögött és a feje felett mintha soha nem akarna megállni. Ez az, amit gyakran tesz: aggódik, hogy belebukik valamibe, majd megerőltetés nélkül ér el sikert.
„Az emberek azt mondják azért van ott, ahol mert kapta.” mondja Chat amint a bo helikopterként elmosódik. „De ezért keményen dolgozott. Gyakorolt, mint egy fegyelmezett Elit Kommandós.”
„Ez emlékeket hoz elő.” mondja Lautner. „Emlékszem minden héten 6 napot edzettem, 4 órát egy nap a bo-val. Iskola után, szerettem kijárni a kosárlabda-pályára és csak gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.”
Kétféle gyereksztár van: a Lindsay Lohanek és a Zac Efronok. A Lohanek csonka családból jöttek, valamilyen módon elhagyatottak, szemtanúi vagy áldozatai a durva bánásmód bizonyos formáinak. Az Efronok két szülő mellett nőnek fel, akik szeretik és támogatják, illetve valamiféle vallásos hitben nevelkedtek. A Lohanek a bulvárlapokon végezik, mindenféle hülyeséget és pusztító dolgot tesznek önmaguk és mások ellen, általában kábítószerekkel, alkohollal tömik magukat és önbecsülés problémáik vannak; az Efronok hajlandóak a kemény munkára, ellenzik hogy figyelmet szenteljenek a magánéletükre, és távol maradnak a club-októl, drogoktól és a rendőrautók hátsó ülésétől. A Lohanek érdekesek, de instabilak és lehangoltak, míg az Efronok unalmasak, de földhöz ragadtak és boldogok.
Lautner leginkább egy Efron. Édesapja Dan, repülőgép-pilóta, klinikai pszichológus diplomával. Édesanyja, Deb projekt menedzser Herman Miller-nél, az irodai berendezéseket gyártónál. Még mindig házasok, rendszeresen vitték Lautner-t katolikus templomba, kiskora óta támogatták és megtanították neki a kemény munka-etikát és erkölcsösséget.
„Szülőként az a kulcs, hogy elmondjuk neki mi a fontos az életben, mert az nem a filmsztárokról szól.” mondja Dan Lautner. „Elmondjuk Taylor-nak ’Megkaptad ezt a lehetőséget. Légy hálás érte, mert egy nap ez eltűnhet.’”
A pénz nagy részét, amit Lautner megkeresett inkább berakta egy bankba mintsem hogy elszórja extravagáns dolgokra. Azt a parancsot kapta a szüleitől, hogy folytatnia kell a tanulmányait, tekintettel a kaliforniai középiskola előmeneteli vizsgájára, majd azonnali beiratkozásra az állami főiskola távoktatási kurzusára.
Stewart azt mondta, hogy a tulajdonságai közül az egyik, amit irigyel Lautner-ben az, hogy képes koncentrálni a pillanatra anélkül, hogy túl önelemezővé válna vagy nagyobb kérdéseken morfondírozna. Olyan belső nyugalommal és megbízhatósággal rendelkezik, ami meglepő az ő korában, és hajlamos arra, hogy a sűrű, alacsonyan ülő szemöldökével kommunikáljon, mint szavakkal. Időnként szófukar természete zavaró: olyan kérdésekre, amelyek mélyebb gondolatokat igényelnek egy mosollyal vegyített „Értelek,” (amit 18-szor mondott, mint egyetlen választ a kérdésre) vagy a „Rendben,”-t (9-szer). Meg néha egy „Oh, istenem,”-et (3-szor). Amiket érts úgy, hogy „Értem, de nem fogom megválaszolni vagy nem tudom hogyan válaszoljak.”
Néha udvariasan és látszólagosan megfeledkezik a válaszokról, ezért néha úgy tűnik, mintha Lautner sajtótanfolyamon tanulta hogyan játssza ki a válaszokat. De ha valaki beszél az édesapjával is – rájön, hogy ugyanolyan hanglejtéssel és ugyanolyan határozatlansággal válaszolja meg a kérdéseket. De természetesen mindketten ugyanazon média-training-en vettek részt.
Lautner soha nem tervezte hogy színész lesz, magyarázza amint Chat stúdiójának emeleti társalgójában ül. Edzőruháját lecserélte fekete bakancsra, szűk farmerra és fekete testhez álló háromgombos pólóra. Mint mondja a szenvedélye a sport volt: a foci, a baseball és főleg a karate, amit hat évesen kezdett el tanulni Fabiano Karate iskolájában a michigani Holland-ban. A következő évben, egy versenyen Lautner könnyűszerrel nyert három első helyezett trófeát – és egy életre szóló élményt.
Lautner és az apja elmentek egy szemináriumra, amit Chat vezetett az Xtreme Harcművészetekben, és Taylor-t lenyűgözte: „az ugrás és szaltó és ezen klassz trükkök” gondolata, mint mondja messze felülmúlja a karate-szórakozást. Utána a páros beszélt Chat-tel, aki lemondta nekik hogy tart egy hatnapos tábort az UCLA-n (University of California – Kaliforniai Egyetemen) két hét múlva. Tehát Lautner lehatározta, hogy részt vesz ezen. Ő volt a legfiatalabb tanítvány.
„Edzettük a kölyköket, hogy megtalálják a terhelhetőségi pontjukat.” mondja Chat. „Mindenkinek van terhelhetőségi pontja. De Taylor-t át tudtuk tolni a terhelhetőségi pontján. Néha több volt mint gyakorlás, mikor a lábai reszkettek és sírt, hogy ő ezt nem akarja csinálni. De meghozta az elhatározást és azt mondta ’Rendben, ez az amit tennem kell.’”
Most Lautner azt mondja, hogy az intenzív edzés „felkészített az életemre. Magabiztosságot adott, fegyelmet és kemény munkát. Chat elmondta nekem ’Ha nem adsz bele 110 százalékot, nem fogsz eljutni sehová.’”
A kemény munka és a fegyelem Lautner-t három bajnoki címhez vezette az Xtreme Harcművészetekben. És mivel sok tanítványa dolgozott filmben, Chat egy napon felvetette ezt az ötletet Lautner-nek és a szüleinek.
„Először ez megrémített minket.” emlékszik vissza Lautner. „Azt mondtuk ’Nem, ez nem nekünk való.’ Én azt mondtam ’Ragaszkodom a sporthoz.’ De valami oknál fogva, ez a srác hitt bennem. Azt mondta, hogy egy hónapon keresztül befogad minket a házába. És segít felkészíteni a meghallgatásokra.”
Elsőre Lautner édesapja aggódott és visszautasította Chat meghívását egy évig. De aztán úgy döntött nem fog fájni ha megpróbálják egy hónapig és meglátják mennyi potenciál van ebben. Lautner nagyapja, a nyugdíjas Shell Olaj munkás, kissé túl lelkes volt. Chat így emlékszik vissza „Mindig oldalra vonszolt és azt mondta ’Ki kell szabadítani ott L.A.-ben. Tudod, kell neki egy kis rálátás a dolgokra.”
Szóval Lautner, édesapja, édesanyja és a testvére felköltöztek hogy Chat-tel és a családjával éljenek. Két nappal előtte még azt gondolta [Taylor] hogy visszamegy Michigan-be, Lautner megkapta első visszahívását – a Fox TV Oliver Beene pilot [kísérleti] részére. És bár nem kapta meg a munkát, ez szükséges bátorítás volt neki és családjának, hogy ezt kell [Taylor-nak] csinálnia.
Kilenc évesen, Lautner elkezdett ingázni Michigan és L.A. között, a meghallgatások és harcművészeti edzések miatt, végül is ez vezetett első állásához, a Nickelodeon Fecsegő Tipegők fimjének spotjában.
Mikor Herman Miller bezárta michigani üzemét, Lautnerék elhatározták elhagyják Midwest-et, Lautner komolyabban folytathatta a színészkedést. Édesanyja munkát talált, mint menedzser egy szoftver-fejlesztő cégnél, és a család L.A. külvárosába költözött. Hamarosan, Lautner rövid vendégszerepet kapott egy TV sorozatban - a The Bernie Mac Show-ban, a Frosted Falkes reklámjait is ő csinálta és a Scooby-Doo és Charlie Brown rajzfilmekben feltűnik mint szinkronhang. Már korán, Lautner ragyogó fehér fogaival, vastag fekete hajával, napbarnított arcával és lapos orrával tipikus népszerű gyerek volt, az atléta, a zsarnok és a szerelem tárgya majdnem minden show-ban. Ilyen volt a valódi életben is? „Nem hiszem.” mondja Lautner. „Határozottan tudom, hogy soha nem voltam ilyen rendkívül magabiztos.”
Nyugtalanul megmozdul. „Mert színészkedtem,” mondja, „mikor az iskolában voltam egy kicsit terrorizáltak. Nem fizikai terrorizálás volt, de az emberek gúnyolódtak azon amit csináltam… csak azt kellett magamnak mondanom nem fogom hagyni hogy ezt tegyék velem. Ez az, amit szeretek csinálni. És folytatni is fogom.”
2005-ben, elnyerte Cápasrác szerepét a Cápasrác és Lávalány kalandjai 3-D című filmben. Lautner és a családja úgy gondolta ez lesz a nagy áttörés. Különösen mikor ezután beválogatták a Tucatjával Olcsóbb 2 stábjába. De ahelyett hogy a siker megrészegítette volna, mindkét film megbukott.
Így, ezen filmek után, Lautner egy lassú periódusba lépett. De ezután, 2008-ban, a karrierje újra elkezdődött: megkapta azt a szerepet, amiben Christian Slater fiát alakítja a rövid életű My Own Worst Enemy-ben és elkezdte forgatni egy filmet, a Twilight címűt mely alapja egy kultikus-vámpír szerelem.
„Senki sem tudta mi lesz a Twilight-ból” mondja Lautner. „Senki. Azt hittük csak a könyv rajongóinak készítjük. Az emberek folyamatosan azt mondták nekünk ’Oh, igen, a film nagyon jó lesz.’ És mi meg ’Rendben, mindegy. Meglátjuk mi lesz.’ De mikor a film kijött, teljesen kész voltam. Ekkor jöttem rá ’Hé te, mibe keverted magad?’”

Hamarosan, Lautner kezd izgágává válni. Bár állandóan a tiszteletéről és a hálájáról beszél Chat iránt, olyan távol ül a díványon attól a helytől, ahol Chat ül amennyire lehetséges. Ahogy a kijárat irányába sétálunk, megkérdezem hogy valami gond van-e. Azt mondja egy kissé kényelmetlenül érezte magát a stúdióban, mert „ez többé már nem én vagyok.”
Mikor megkérdeztem hol akar enni, Lautner azt mondta nagyon hosszú ideje nem volt L.A.-ban, így nem tudja hova mehetnénk. A sushit javaslom, amihez Lautner összeráncolja a szemöldökét, amit fordíts úgy mint „Gusztustalan, de ha ragaszkodsz hozzá.” Akkor kínait. Felemeli az egyik szemöldökét, azt jelenti „Ez valamivel jobb lehetőség.” Akkor steak, amihez már mindkét szemöldökét felemeli, ez egy harsogó igent jelent.
A szokások rabja, magyarázza. „Mindenki megpróbál rávenni, hogy próbáljak ki új dolgokat az ételek terén, de én ragaszkodom ahhoz, amit szeretek. A Caeser salátámmal kezdek, majd a steakemmel az egyik oldalán fokhagymával, tört krumplival és talán némi spárgával. És ezzel el vagyok, minden egyes este.”
„Annyira válogatós. Én vagyok az első személy, aki rávette hogy sushi-t egyen.” emlékeztet Stewart. „Nagyon szilárd a dolgaiban. De ez sokat elárul a személyiségéről. Igazán szilárd. Nagyon biztos érzékkel rendelkezik magát illetően.”
Ahogy Lautner fényes BMW-jéhez sétálunk, három paparazzi elkezd mozogni, képeket készítenek. Mikor beszáll az autójába, ők is beugranak az autóikba. Ahogy Beverly Hills felé hajtunk egy steak-ért, Lautner rámutat a technikájukra. Egy autó a jobb oldalán marad, egy másik a bal oldalán és egy mögötte, szóval nem számít milyen irányba akar menni, valaki így is tudja követni.
„Valószínűleg dühösek, mert nem csinálok dolgokat.” mondja ,ahogy ráfordul az autópályára. „Mikor otthon vagyok, felkelek, elmegyek edzőterembe. Beszállok az autómba. Levezetek L.A.-be, és egész nap találkozókra megyek. Azután visszajövök, vacsorázok, a családommal vagyok, a barátaimmal vagyok, aludni megyek, és ugyanezt csinálom ismét a következő nap.”
Behúzódunk a Grill-be, és bent vagyunk mielőtt a fotósok ki tudtak volna szállni az autóikból. Lautner a szokásosat rendeli – vesepecsenye szeletet, fokhagymás tört krumplit és salátát – és elkezd a következő filmjéről a Valentine’s Day-ről beszélni, amelyben főszerepet játszik egy komikus jelenetben Taylor Swift-tel szemben. Így, egy elkerülhetetlen kérdés merül fel.

Meg kell kérdeznem, te és Taylor Swift-tel ezek után végülis randiztatok?
Nagyszerűen kijöttünk egymással. Azonnal megkedveltük egymást. Csodálatos lány. Azonkívül gyönyörű, rendkívül szórakoztató, karizmatikus és mókás minden körülötte, szóval határozottan jól kijöttünk. Közel kerültünk egymáshoz.
Jó módszered van arra hogyan kerüld ki a közvetlen válaszadást a kérdésekre.
Oh, Istenem.
Felteszek egy konkrét kérdést, és azután te valahová az általános felé elviszed.
Értelek.
Érted miről beszélek?
Mint például te kérdezel valami konkrétat, és én meg elviszem egy másik irányba? Ez jó vagy rossz dolog?
Ez csak egy személyes választás.
Értelek.
Tudom, mit fogsz válaszolni, de jársz valakivel?
Lehetséges.
Már meg is kaptam a választ.
Igazán? Nem hiszem, hogy válaszoltam volna Neked.
Ahogy te mondtad a „Valanetine’s Day” esetén te és Taylor jól kijöttetek egymással. Azt hiszem itt valami romantikus dolog folyik, és te már látod hogy mi lesz ebből.
Nagyon jó vagy az analízálásban. Tehát nem tudom. Úgy gondolom, hogy bízni fogok benned.
Persze, vannak más lehetőségek?
Igen, milyen más lehetőségek?
Egy másik lehetőség lehet az, hogy talán csak most fedezed fel önmagadat…
Rendben.
… mint fiatalember megpróbálsz rájönni a nemi hovatartozásodra.
OKÉ. Értem mit akarsz. Érdekes választás.
Lehetőség.
Sok a pletyka erről.

Lautner azt mondja, hogy soha nem volt kicsapongó: „Igen, ki kell ismernem az adott személyt. Sokat adok az elkötelezettségre. A hűség egyik legfontosabb dolog számomra.”
Befejezte a steak-jét, és elhagyjuk az éttermet és visszaülünk az autójába, és a paparazzik ugranak a mozgolódásra. És azon töprengek, hogy elmondott-e nekem igazán bármit is. Megkérdezem tőle, hogy ezelőtt valaha pókerezett-e.
„Igen.” válaszolja mindkét szemöldökét felemelve. „Sokat pókerezem.”
- 2009. DECEMBER

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More