About this blog

2009. december 6., vasárnap

Vámpírok Vancouverben: minden a New Moon színfalai mögül

Egy újságírói beszámoló még a New Moon Volturi jeleneteinek forgatásáról a Hollywood.com jóvoltából.

2009. május 7. 15:04
A vancouveri délután nedves és borús. A North Shore hegység csúcsát elfedi a köd. Ez az az időjárás, ami előcsalogathatja egy vámpírt. Vagy legalábbis remélem. Vancouver-ben vagyok, hogy megtaláljam őket. A város déli ipari részén, benzinkutak, bevásárlóközpontok és baseball pályák között található a Vancouver Sound Studios. A furgonunk behajt a parkolóba, és egyszerre csak a világméretű szenzáció és milliónyi tini (középkorú vagy egyéb korosztály) álmának közepében találom magam. Ez a New Moon forgatása.

15:36
A napi belépőnkön az „USM” kifejezés található, vagyis „Untitled Sport Movie” (Címtelen Sport Film). Úgy tűnik, hogy a New Moon, amit Március 23-a óta Vancouver-ben forgatnak, teljesen védett művelet.
15:37
A másik négy riportert és engem a Stage B-be kísérnek. A soundstage egy masszív raktárépület majdnem ugyanolyan masszív díszlettel tele. Kívülről a szerkezet egy furnérlemez héjnak néz ki, de ha átnézünk az ablakon felfedezhetünk egy díszes márvány palotát, ami külsőleg nagyon hasonlít egy tradicionális olasz székesegyházhoz. Beléptem a Volturi búvóhelyére.
15:40
A monitorok egy csoportja azt mutatja, amit Chris Weitz, a New Moon rendezője éppen filmez a fal másik végén. A képernyőn éppen Dakota Fanning és Cameron Bright van, halálosan sápadtan és vörös kontaktlencsében, mindketten a Twilight Saga újoncai. A hosszú fényes hajú nő a jobbomon Stephenie Meyer. Az egyetlen út, hogy a Twilight csapat közelében kerüljek, az lenne, ha az ölébe másznék és megkérném, hogy meséljen el egy történetet.
15:45
Michael Sheen, aki Aro-t a Volturi vezetőjét játssza, a fal másik oldalán gúnyolódik Edwarddal. A jelenet így zajlik:
Aro: „Nézzük csak, vajon immúnis-e mindnyájunkra, Jane leszel szíves.”
(Vágás Dakotára. A fekete peremes középen piros szeme összhangban van az ördögi kis mosolyával. Baljóslatú. Pillantását elfordítja – feltehetőleg Bellára. Jane ereje képes fájdalmat okozni.)
15:55
Egy csapat férfi, látszólag Volturi-szerű vámpír áll egy felállított sátor alatt. Mindannyian fekete öltönybe vannak öltözve. Van, aki olvas, a többiek a telefonjukkal játszanak. Mindannyian vörös kontaktlencsét viselnek, ami kétség kívül aggasztó.
15:57
A második sátor a New Moon sztárjaié. Senki sincs bent, de az egyik rendezői széken az „Alice Cullen” név olvasható. A másik kettőn az „Edward Cullen” és,,Bella Swan” név át van húzva. Valaki ráfirkálta a „Robert” és „Kristen” neveket, egyenként, nagy betűkkel.
16:02
A Saga szupersztárjai: Ashley Greene, Kristen Stewart és Robert Pattinson haladtak el mellettem forgatásra menet. A szívverésem ugyan úgy felgyorsult, mint anno Hanson-ért.
16:15
Stewart, Pattinson és Greene egy jelenetet vesznek fel a Volturi-val. Többé – kevésbé így zajlik:
(Bella, Alice és Edward, aki egy hosszú vörösesbarna köpenyt visel, egy díszes szoba bejáratánál állnak. Aro a merész trió felé sétál.)
Aro: Micsoda kellemes meglepetés. Végül is Bella életben van. Szeretem a boldog befejezést. Annyira ritka. La tua cantante (olaszul „az énekesed” ). Szomjassá tesz engem. A vére csábít. Hogy tudsz ilyen közel állni hozzá?
Edward: Nem minden erőfeszítés nélkül. (Robert Pattinson intenzitással mondja.)
Aro: Szóval most már mindent tudsz. Elbűvölő. Szeretném látni, hogy immúnis vagy-e az én képességemre is. Megtisztelnél?
(Aro úgy néz ki, mintha Belláról elmélkedne.)
Aro: Érdekes. Nem látok semmit. Kíváncsi vagyok vajon – nézzük csak vajon immúnis-e mindnyájunkra, Jane leszel szíves?
16:38
Ahogy Aro, Michael Sheen is fejedelmi, elbűvölő és kísérteties. A rajongók imádni fogják.

16:58
Sheen visszasurran a forgatásra mielőtt még egy kérdésre válaszolna. Egy ősi vámpír fejedelem munkája sosem ér véget.
17:08
Szóval … … ÚRISTEN!. Robert Pattinson halad el előttem.
ROBERT PATTINSON HALAD EL ELŐTTEM!!!!ELŐTTEM! Ne ÜLDÖZD. Maradj NYUGODT. FÓKUSZÁLJ! Fókuszálj!
17:15
A Twilight Saga forgatókönyvírójával, Melissa Rosenberggel beszélgetünk. Valamilyen okból az interjú a soundstagen kívül a parkolóban egy kuka mellett zajlik. Az esőben.
17:02
Ashley Greene Stephenie Meyer mellett ül. Mélyen beszélgetnek.
17:30
A színészek otthagyták a Stage B-t mára, ami tökéletes lehetőség arra, hogy körbe leselkedjek a Volturi dinasztiában egy saját magam által vezetett túrán.
A központ egy magas mennyezetű, székesegyházszerű szoba márványoszlopokból és csarnokokból összeállítva. A latinom egy kicsit fakó, de az írás a falon úgy fordítható le
,,Senki sem áll a törvény felett.” (a hitelesség kedvéért azért rákerestem). Az élet és halál szavak szintén a márványba vannak vésve.
17:40
Egy stábtag sétál el mellettem egy Sprite-tal a kezében. Feltartja a dobozt. ,,Vér van odabent.” – mondja egy kacsintással.
17:42
A szoba elején egy magasított dobogón 4 díszes fekete és arany szék áll. Minden egyes szék karfáján egy oroszlánfej található, de a fejtámla feletti rész, különböző stílusú. A székek mögött egy fényesen világító ablak egy erkélyt sugall.
Az ajtó egy loggiára nyílik, ami szökőkutakkal és stukkó állat szobrokkal (malacokkal, lovakkal, oroszlánokkal) van díszítve. Megérintettem a malacot (ne mondjátok meg!) és rájöttem, hogy az egész szerkezet, a hamis szökőkutakkal együtt Styrofoam-ból készült. Hatásos.
18:03
Egy másik stúdió felé sétálva láttam amint Robert Pattinson éppen azt csinálta, amihez a legjobban ért. Nem fogok hazudni – a tudat, hogy hova fogok menni és mit fogok látni amikor odaérek igazi lendületet ad a lépteimnek.
18:07
Robert testdublőre a zöld háttér előtt áll, míg Mr. Pattinson szürke öltönyét ráigazítják. Ún. ,,kísértet jelenteteket” forgat éppen, azokat a jeleneteket amikben Bella előtt látomásként tűnik fel.
18:13
Egy hosszú hajú, középkorú stábtag egy Iron Maiden pólóban éppen azon morgolódott miközben elhaladt mellettem, hogy hol a francban van a vacsorája. Ez hozott vissza a valóságba. Vagy legalábbis egy olyan valóságba ahol vérfarkasok, vámpírok és filmsztárok vesznek körül.
18:15
Rachelle Lefevre, aki a gonosz vámpírt Victoriát alakítja, jön oda beszélgetni. A képernyőn egy hidegvérű gyilkos. Az életben gyönyörű, lelkes és ultra-barátságos.

18:35
Vége a napnak. Hála Istennek. Ez a sok csillogás fárasztó.
22:07
Vacsora után a szállodámba visszatérve, meglátom az előtérben Stephenie Meyer-t. Azon elmélkedem, vajon békén hagyjam vagy csináljam a munkám. Köszönök neki. Melegen megrázza a kezem. A szemei nagyon barátságosak. A két másik nő, aki folyamatosan mellette áll gyanakodva méregetnek. Az ő szemeik, kevésbé barátságosak. Amikor elmondom, hogy azért vagyok Vancouver-ben mert beszámolót írok a New Moon-ról, meglepődik.
SM: „Nem adhatok interjút.” (kínos csend) „Élvezi az utazást?”
„Igen. Teljesen.”
SM: Nos, legyen szép estéje, és élvezze a pihenést.”
Ezzel kisétál az ajtón és eltűnik az éjszakában ugyanolyan hatékonysággal, mint azok a karakterek, akiket megalkotott.

2009. május 8. 11:30
A New Moon produkciós irodájában – vagyis bocsássatok meg „Címnélküli Sport Film”. Félmeztelen Taylor Lautner poszter lóg a falakon. A májusi napirend tele van ilyen bejegyzésekkel „Bella háza: külsőleg,” „Volturi” és május utolsó hetében, ami forgatás utolsó hete is „Olaszország” olvasható. A New Moon olasz-kiindulópontú fogatása egy toszkán városban Montepulciano-ban zajlott, ami Volterra helyettesítésére szolgált.
12:05
Vissza a Volturi forgatásra. Ashley Greene egy nagy, szürke gyapjú kabátot visel, Kristen pedig egy sötét farmert és egy sötét, rövidujjas konzervatív pólót. Robert újra azt az átkozott vörösesbarna köpenyt viseli. Szörnyen néz ki – hamuszürke bőr, sötét karikák a szeme alatt. Vagy egy durva másnaposságon megy keresztül, vagy a Volturi nem volt hozzá jó az előző jelenetekben.
Ők hárman többször végigcsinálják ugyanazt a jelenetet. Stephenie Meyer a székében ül és a Grace klinikáról beszélget.
12:08
Egy fiatal női rendezőasszisztens pénzt gyűjt a „$5 Fridays”-hez. Úgy tűnik a forgatáson mindenki hozzácsatolja a nevét az 5$-os bankjegyhez és beledobja a kalapba. Akinek a kanadai ötdollárosát kihúzzák az viszi az egész köteg pénz.
12:10
A szereplők anyukájai figyelik a forgatást. Cameron Bright anyukája megmutatja a fiáról készült képeket. „Nem szexi?” – kérdezi. Késlekedve válaszolok igennel. A kölyök még csak 16 éves.
12:30
„Mindenki fogja be!” - mondja egy hang a megafonon keresztül. Úgy tűnik a forgatás olyan csendes, mint amilyennek lennie kéne egy filmforgatáshoz. Az agresszív kiabálás helyre teszi a decibel szintet.
12:31
Amíg a sápadt, szélfútta, aggódó arcát néztük egy hegy előtt, tájékoztattak minket, hogy „Minden látogató hagyja el a forgatást”. „Minden látogató” ami nyilvánvalóan a 6 riporter, mivel csak minket vezettek ki azonnal. Mi történhetett?
12:35
A száműzetésünk alatt egy stábtaggal beszélgettem a parkolóban. Azt mondta, hogy Olaszországon és Vancouveren kívül, a New Moon Tofino-ban is lett forgatva, ez egy kisváros a Vancouver Sziget nyugati partján. Azt nem mondta, hogy mit forgattak pontosan ott, de a fénykép Tofino-ról elég hasonló ahhoz, ahogy a New Moon előzetese kezdődik:
13:02
Visszaengedtek minket, mert eleredt az eső. Fogalmam sincs mi történhetett, amíg kint voltunk. Kristen még mindig a jelenetét forgatja.
13:04
Rachelle Lefevere húga egész délelőtt a forgatást nézte. Odaadja a telefonját az egyik anyukának. A nő elveszi: „Hello Rachelle! Itt Dakota anyukája!”. Awww.
13:10
Jamie Campbell Bower a Volturi-s Caius szerepét alakítja a New Moon-ban. Bower egy kicsit gazfickó. Kevés tiszteletet ad affelé, akire ráfújja a cigaretta füstöt. A haja hosszú. Egy kicsit durva. Rohadtul szeretem.

13:37
Stephenie Meyer egy diétás kólát iszik.
13:44
Meyer odajön a csoportunkhoz és köszön. Bemutatkozom, és emlékszik rám a hotel halljából. BFF! Az emberei, azok akiknek gyanakvó szemeik voltak, egyértelműen figyelmeztetnek minket, hogy ez nem egy interjú, Stephenie csak köszönni jött. Okkkééé.
Meyer elmondja, szokott olvasni pletyka oldalakat, hogy lássa, hogy a többi ember miket mond a Twilight-ról, és faragatlannak érzi magát amiért kerül minket és a kérdéseinket.
„Ez kellemetlen és nagyon barátságtalannak érzem magamat.”
Stephenie nagyon kedves.
13:50
J.J. Makaro kaszkadőr szünetet tart a hősies vámpírharcok felvételei közben, hogy beszéljen velünk.
14:00
Egy laptop képernyővédőjén észreveszek egy képet, ami valószínűleg a farkas falka. Két farkas vörösesbarna, kettő szürke és fehér, a középső (szerintem Sam Uley) fekete és alig magasabb mint a többi négy. A falkát kizárólag CGI-jal hozzák létre, de megtudtuk, hogy igazi farkas is jelen volt azon a jeleneten, amikor Bella egyik álmát vették fel.
14:04
Az egyik rendezőasszisztens átnyújtja a New Moon egyik példányát Stephenie Meyer-nek. Ő aláírja azt. Az asszisztens bőségesen megköszöni. Néhány rokon teljesen odáig lesz.
14:07
Az egyik mellékszereplő Charlie Bewley rettentően jóképű, brit akcentusa van ami még a zoknidat is lebűvöli rólad és talán ad egy kis munkát Mr. Pattinson-nak a pénzéért. A Volturi-s Demetrit játssza.

14:15
Charlie visszamegy a forgatásra, de megígéri, hogy kitalálja, hogy mi lenne az az erő, amit Demetri-nek adna és majd visszaszól, ha kitalálta.
14:30
Mr. Bewley odahív magához, amíg a felvételt nézzük. Úgy néz ki, hogy tényleg gondolkodott a kérdésen. Szeretem.
Angol akcentusú suttogással, Charlie felfedi, hogy mit adna Demetri-nek: „a képességet arra, hogy megváltoztassa mások akaratát.”
„Például,” mondja, „abban a jelenetben, amikor Demetrit először a kavarodásban bemutatják, Edward elutasítja, hogy Bella is velük jöjjön. Azt mondja: „Bella menj, és élvezd a fesztivált. Én elmegyek Demetri-vel és Felix-szel.” Ha Demetri-nek meg lett volna az ereje, hogy megváltoztassa Edward elméjét, nem lett volna szükség arra, hogy Jane odajöjjön és rendet rakjon azért mert ilyen lassúak voltak. Jane brutálisan hatékony, mert annyira veszélyes. Ezért Ő a fő őr, és mint Demetri, ezt utálom, mivel én isten voltam. Szóval ez az, amit csinálnék.”
14:50
Taylor Lautner a parkolóban találkozik velünk, magas szárú tornacipőt és szűkszárú farmert visel. Udvarias, értelmes és a bőre is tökéletes. Egy álom… egy 17 évesnek.

15:27
Olyan éhes vagyok, mint Jasper Cullen egy véres születésnapi bulin. Az ételes sátorban összeszedek kávét, és annyi mini csokis pitét amennyit csak tudok anélkül, hogy összeragacsoznám magam (hármat). A sorban ott van még, Michael Sheen, Dakota Fanning, Cameron Bright, Charlie Bewley és egy maroknyi más élőhalott.
16:30
Cameron Bright az ételsátor előtt megáll és odaköszön. Édes, normális és a kanadai akcentusa elbűvölő. Az egyik mini pite kiesik a kezemből amíg beszélgetünk, de Cameron arcizma sem rándul.
16:42
Ez a kaland a végéhez közeledik. A vancouver-i reptér felé vezető úton, Rick, a sofőr, aki a két napon keresztül fuvarozott minket, elmondja, hogy az eddigi sofőri tapasztalatai alatt, a Twilight zűrzavar az egyik legkülönlegesebb, amit eddig látott.
„Ha belegondolsz” – mondja - „nem sokban különbözik a Beatles-től. És mi itt vagyunk, hogy lássuk. Mi is a pillanat részesei vagyunk.”
A rajongók és az utálok bármit mondhatnak a könyvekről, a filmekről, a színészekről, a sikítozó lányokról, pletykált románcokról és minden másról ami fanatizmus, hírnév és képzelgés ködös világához tartozik. Végül, a Twilight beékelte magát a kulturális öntudatunkba, mint popkulturális jelenség.
Rick-nek igaza van. Akár tetszik, szeretjük, vagy igazán SZERETJÜK, ez a Twilight pillanata.

- Katie Bain, 2009. Július
VIA

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More